Islam-illan kyselyyn vastanneet sanoivat EI – Mohammedia ei haluta kalenteriin

Islamilaisissa maissa suosittua Mohammed-nimeä ei haluta suomalaiseen nimipäiväkalenteriin. Ajankohtaisen Kakkosen Islam-illan kyselyyn "Pitäisikö Mohammed lisätä suomalaiseen kalenteriin?" vastasi vuorokauden aikana noin 2 500 Ylen nettisivujen käyttäjää.

Ajankohtainen kakkonen

Jopa 82 prosenttia Islam-illan kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, ettei islamilaisessa kulttuurissa suosittu Mohammed-nimi sovi suomalaiseen nimipäiväkalenteriin.

– Aivan mahdottomaksi menee tämä paapominen!

– Jos minä muuttaisin vieraaseen maahan tai kulttuuriin en kokisi mitenkään tarpeelliseksi suomalaisten nimien lisäämistä heidän kalenteriinsa, sanoo toinen kyselyyn vastanneista.

Moni vastaaja perustelee mielipidettään sillä, ettei Mohammed ole suomalainen nimi.

– Kyse on suomalaisesta nimipäiväkalenterista, ja ei ole tarkoituksenmukaista tuoda siihen ulkomaalaisia nimiä, oli niitä kuinka monta tahansa. Ei kaikkia marginaalisia suomalaisnimiäkään ole siinä.

Osan mielestä Mohammed on kalenterissa siksikin turha, koska "muslimit eivät itse vietä nimipäiviä, he eivät noteeraisi nimeä kalenterissa kuitenkaan".

Nimikysymys keskustelutti myös Ajankohtaisen Kakkosen Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun). Ulla toteaa sivuilla, että Mohammed voidaan nostaa suomalaiseen nimipäiväkalenteriin sitten, "kun ukko huutaa pöntöstä Istanbulissa: Hyvää nimipäivää, Ulla".

Pieni osa vastaajista pitää uusien nimien puolia, ihan tilastollisista syistä.

– Tämä on sitä kotouttamista. Kalenterissa on nyt älyttömiä muinaisnimiä, joutavat pois. Pitäisi olla matemaattinen malli, jolla nimiä tulee ja poistuu, perustuen Suomen kansalaisten väestörekisteritietoihin.

– Lienee mittakaavaltaan sellainen nimi, joka ehdottomasti kuuluu kalenteriin, eikä nimen suosio ole vain vakiintunut, vaan on jopa tasaisessa kasvussa, kirjoittaa kyselyyn vastannut kolmikymppinen mies.

Almanakkatoimisto vastasi jo aiemmin: kantajia ei ole riittävästi

Mohammed ei ole tulossa vuoden 2015 kalenteriin, jonka uudet nimet julkaistiin elokuussa.

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtaja *Minna Saarelma-Paukkala *kertoi Ajankohtaiselle Kakkoselle aiemmin, että nyt näyttää siltä, ettei suomalaiseen nimipäiväkalenteriin ole myöskään lähivuosina tulossa musliminimiä. Lähimpänä on kuitenkin pojan nimi Omar.

Nimet Omar tai Mohammed voivat päätyä nimipäiväkalenteriin myöhemmin, jos nillä on yli 500 suomenkieltä puhuvaa Suomeen rekisteröityä kantajaa. Tällä hetkellä Mohammed-nimisiä (ensimmäinen etunimi) suomenkielisiä poikia on Suomessa noin 50, Omareja noin 120.

75 prosenttia Islam-illan kyselyyn vastanneista oli miehiä. Eniten (27 prosenttia) vastanneita oli ikäryhmässä 25–36-vuotiaat.

Kysely ei ollut tieteellisen tarkka. Vastaajina olivat Yle Uutisten lukijat, mitään otantaa tai valintaa ei tehty. Tulos kertoo lukijoiden näkemyksen asiaan tiettynä hetkenä, ei enempää eikä vähempää.

Pitäisikö Mohammed lisätä suomalaiseen nimipäiväkalenteriin?
Kuva: Juha Rissanen / Yle UutisgrafiikkaYle Suora linjan nettikysely 28.10.2013.