Muslimi juo aamukahvinsa ja lähtee töihin kuten muutkin

Porilainen yrittäjä Hakan Özciftci on asunut Suomessa 15 vuotta. Hän kertoo, että islaminuskoisen arki on Suomessa hyvin pitkälti samanlaista, kuin valtaväestönkin. Päivää rytmittävät rukoushetket, mutta muuten elämä on tavallista suomalaista arkea. Ennakkoluulot terroritekoja tekevistä ääriuskovaisista elävät kuitenkin vahvoina Suomessakin ja niihin Hakan tahtoisi muutosta.

Kotimaa
Koraani
Yle

Hakan Özciftci tulee vastaan, ojentaa käden: "Moro, mitä kuuluu?". Hakan on muuttanut Poriin 15 vuotta sitten ja toimii yrittäjänä. Turkista suomeen tullut Hakan on muslimi ja tarkoituksenamme on jutella siitä, millaista on muslimin arki suomalaisessa pienessä kaupungissa.

- Minun arkeni on varmasti hyvin samanlainen, kuin muillakin ihmisillä. Aamulla herätään, juodaan aamukahvit ja lähdetään töihin. Elämme aivan tavallista elämää, syödään, juodaan ja nautitaan elämästä. Olen asunut Suomessa 15 vuotta ja minuun on aina suhtauduttu hyvin, Hakan Özciftci kertoo.

Hakania on kohdeltu aina Suomessa hyvin, eikä hän ole kohdannut juurikaan ennakkoluuloja. Suomalaiset kunnioittavat Hakanin mukaan toisten uskontoja, eivätkä juuri heittele annakkoluuloisia kommentteja tai kysymyksiä. Porin islamilaisen kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Hakan toivoo kuitenkin, että suomalaisen median antava kuva islamista olisi monipuolisempi.

Terroristi ei voi olla muslimi

- Islamin uskossa on perussääntö: Sinun uskonto on sinulle ja minun uskonto on minulle. Islam on hyvin avoin uskonto joka hyväksyy myös toiset uskonnot. Ihmiset saavat muslimeista ja islamista median kautta hyvin yksipuolisen kuvan. Muslimi ei voi olla terroristi. Jos olet terroristi, et voi olla muslimi. Muslimeja on maailmassa noin 1,5 miljardia. Ääri-islamistit eivät edusta maailman kaikkia muslimeja, se olisi hyvä muistaa, Hakan pohtii.

Suomalaisessa katukuvassa muslimit erottuvat lähinnä naisten pukeutumisessa. Hakan kuitenkin muistuttaa, että asia ei ole mustavalkoinen.

- Hunnut eivät ole pääasia tässä uskonnossa. Itse olen Turkista kotoisin ja siellä ehkä yksi prosentti muslimeista käyttää huntua. Naiset meikkaavat, käyttävät minihameita, pitkiä hameita, huntuja. Aivan kaikenlaisia löytyy. Esimerkiksi Afganistanissa, Pakistanissa, Saudi-Arabiassa ja Egyptissä huivi tai huntu on arkivaate. Sitten kun ihmiset näkevät televisiosta kuvia alueilta joissa on ongelmia tai terrorismia, median luoma kuva yhdistyy katsojan päässä helposti siten, että: "Ahaa, nuo terroristit käyttävät huivia ja näyttävät tuolta, joten kaikki muslimit käyttävät huiveja ja ovat terroristeja". Tämän mielikuvan haluaisin muuttaa. Me olemme loppujen lopuksi aivan tavallisia ihmisiä.

Ajankohtaisen kakkosen Islam-ilta TV2:ssa tänään kello 21. alkaen.