Ruotsalaisoikeus: Tv-lupa on maksettava myös tietokoneista ja kännyköistä

Vaikka tietokoneesta tai puhelimesta puuttuisi tv-sovellus, katselulupa on silti maksettava, päätti kamarioikeus. Tulkinta on jo tuonut isot lisätulot tv-maksuhallinnolle.

Ruotsissa lasketaan oikeuden päätöksestä myös tietokoneet ja älykännykät televisiovastaanottimiksi, vaikka laitteista puuttuisi televisioon katseluun vaadittava ohjelma tai sovellus. Tv-maksuhallinto siirtyi uuteen tulkintaansa helmikuussa, ja Luulajan hallinto-oikeus siunasi sen kesällä.

Sundsvallin kamarioikeus katsoo tiistaisessa päätöksessään, että hallinto-oikeuden kanta on pätevä ja siitä valittanut kansalainen väärässä, kertoo Ruotsin radio.

Tuomion perusteiden mukaan tv-vastaanottimen määritelmän on oltava neutraali ja pysyttävä mukana teknisessä kehityksessä. Siksi se on mikä tahansa laite, jonka kautta tv:n katselu on periaatteessa mahdollista. Katselu sinänsä ei ole ratkaisevaa, kuten ei silloinkaan, jos tv:n omistaja ei koskaan avaa vastaanotintaan tai se on rikki, oikeus katsoi.

Tv-lupa maksaa Ruotsissa 2 076 kruunua eli runsaat 235 euroa vuodessa.  Yhdellä tv-luvalla kotitaloudessa voi käyttää useita televisioita, tietokoneita ja älypuhelimia.

Vuoden alkupuoliskolla tv-lupamaksajien määrä kasvoi 55 000:lla ja tulot 125 miljoonalla eurolla. Kamarioikeuden päätöksen odotetaan tuovan tv-maksuhallinnolle isot lisätulot.