Olkiluoto-kiista kovenee: Areva nosti korvausvaatimuksensa 2,6 miljardiin

Laitostoimittaja Areva on toimittanut Arevan ja rakennuttaja TVO:n välistä kiistaa käsittelevälle välimiesoikeudelle lisätietoja vaatimuksistaan. Uusi vaatimus TVO:lle on 2,6 miljardia euroa eli 700 miljoonaa alkuperäistä vaatimusta enemmän.

talous
Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimala heinäkuussa 2013.
Teollisuuden Voiman rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -ydinvoimala viime vuoden heinäkuussa.TVO

Kiista Eurajoen Olkiluotoon rakennettavan kolmannen ydinvoimayksikön kustannusten jaosta saa lisää väriä.

Sekä laitostoimittaja Areva että ydinvoimayhtiö ja voimalan rakennuttaja TVO ovat molemmat vaatineet huomattavia korvauksia ja lisämaksuta toiselta osapuolelta. Ydinvoimalan valmistuminen on lykkääntymässä ainakin seitsemän vuotta alkuperäisestä vuoden 2009 valmistumisaikataulusta.

TVO tiedottaa, että Areva on toimittanut asiaa käsittelevälle välimiesoikeudelle lisäselvityksiä. Niihin kuuluu muun muassa aiempaa suurempi vaatimus lisärahoituksesta. Areva vaatii tällä hetkellä 2,6 miljardia euroa TVO:lta, mikä on 700 miljoonaa euroa suurempi summa kuin aiempi vaatimus.

Nyt annettu vaatimus ulottuu vuodelle 2011 saakka. Summa sisältää muun muassa laitostoimitussopimuksen viivästettyjä maksueriä noin 70 miljoonaa euroa, viivästyskorkoja noin 700 miljoonaa euroa ja saamatta jäänyttä voittoa noin 120 miljoonaa euroa.

TVO vaatii myös suurta korvausta

TVO ilmoittaa tutustuvansa Arevan uusiin vaatimuksiin huolella ja antavansa niihin sen jälkeen vastauksen.

– TVO on todennut laitostoimittajan aiemmin toimittaman kanteen aiheettomaksi ja perusteettomaksi. Meillä on kiinteähintainen avaimet käteen -sopimus, jossa laitostoimittaja on sitoutunut toimittamaan sopimuksen mukaisen Suomen turvallisuusmääräykset täyttävän ydinvoimalaitosyksikön. Laitostoimitussopimuksen mukaan laitostoimittaja vastaa viiveestä ja sen kustannuksista, sanoo TVO:n lakiasioista vastaava johtaja Risto Siilos.

Myös TVO:lla on Arevalle suuret korvausvaatimukset. TVO on vaatinut korvauksina 1,8 miljardia euroa.