Anna vaimon ajaa

Vanha pariskunta lähtee kauppaan, vaimo istuu pelkääjän paikalle ja mies ratin taakse. Kuten aina ennenkin, vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Takana on ehkäpä miljoonia ajokilometrejä - mutta vain toisella. Käsillä on liikenneturvallisuuden suuri sudenkuoppa.

liikenne
Iäkäs nainen ajaa autoa.
Anna Huittinen / Yle

Liikenneturvan kouluttaja Ilpo Heporauta tunnistaa tilanteen hyvin.

– Ennen vanhaan tämä oli tietysti hyvinkin yleistä, mutta nyt puolisotkin saavat jo onneksi ajaa. Eihän aikoinaan naisilla ollut kovin usein edes ajokorttia, eikä taloissa ollut kahta autoakaan. On tärkeää muistaa, että ajotaito säilyy vain ajamalla.

Pitkän tauon jälkeen kannattaa lähteä autokouluun ja pyytää muutama ajotunti - silloin ei heti tarvitse pelätä sitä, että kortti lähtee pois. Opettaja arvostelee ajamisen ja antaa näkemyksensä siitä, missä asioissa on eniten korjattavaa.

Ikä tuo mukanaan monenlaisia muutoksia fysiikkaan. Vuodet tuovat lihasheikkoutta ja heikennyksiä muistiin ja sekä näkö- että arviointikykyyn.

– Liikenteessä vaarallisin paikka on risteys. On vaikeampaa arvioida, milloin tullaan risteykseen. Katsotaanko tarpeeksi kauas ja kääntyykö pää tarpeeksi varmistamaan muu liikenne, luettelee Ilpo Heporauta.

– Tärkeää on tietysti asentaa peilit ajan tasalle ja ajaa auto sellaiseen asentoon risteykseen, että katsominen on mahdollisimman vaivatonta, vinkkaa Heporauta.

Automaattivaihteinen vähän varttuneemmalle kuskille

Ilpo Heporauta suosittelee automaattivaihteista autoa, ja myös vakionopeudensäädin pitää ajon tasaisena ja liikkeellelähdot joustavampina. Joskus oikean vaihteen saaminen päälle on hankalaa, automaattivaihteinen auto helpottaisi tässäkin ajamista. Ikä tuo myös vapauden, jota liikenteessä kannattaa hyödyntää.

Näyttämisen halua ei ole ja ajaminen on varovaista, muiden mielestä joskus ehkä liiankin.

Ilpo Heporauta

– Eläkeläinen voi päättää milloin ja millä kelillä lähtee liikenteeseen. Myös ajoreitit kannattaa valita rauhallisempia teitä pitkin; aina ei tarvitse mennä moottoritietä. Iäkkäät myös tiedostavat omat puutteensa paremmin kuin nuoret. Näyttämisen halua ei ole ja ajaminen on varovaista, muiden mielestä joskus ehkä liiankin, naurahtaa Ilpo Heporauta.

Heporauta suosittaa autoilussa "hiljaista sukupolvenvaihdosta".

– Päivät eivät ole veljeksiä keskenään, ja ajotaito voi muutamassa kuukaudessakin heikentyä merkittävästi. Ajotaito on selkäytimessä, mutta sitten ei enää tiedetä, minne ollaan menossa. Viimeistään silloin on lähipiirin puututtava asiaan ja ohjattava kuljettaja lempeästi kuljetettavaksi omaan autoon. Mikäpä siinä sitten ollessa, lapsen tai lapsenlapsen kyydissä, sanoo Ilpo Heporauta.

– Tai vaikka vaimon, jos asiaan herätään ajoissa.