Hyppää sisältöön

Sotilaalta housut alas, toista pistettiin neulalla – harkintakyky petti sotaharjoituksessa

Suomenlahden merenpuolustusalueella harjoiteltiin tilannetta, jossa Suomeen kohdistui uhka mereltä päin. Kahdeksan sotaharjoitukseen osallistunutta sotilasta sai syytteet "terroristien" asiattomasta kohtelusta kuulusteluissa.

Kuva: YLE

Utin jääkärirykmentin vetämän sotaharjoituksen yhteydessä tapahtunut ylilyönti on tuonut syytteet kahdeksalle harjoitukseen osallistuneelle sotilaalle.

Sotaharjoitus järjestettiin vuoden 2012 kesällä Suomenlahden meripuolustusalueella. Sen aikana käytiin läpi kuvitteellinen tilanne, jossa tehtävään nimetyt maalihenkilöt – kuten terroristit – uhkasivat Suomea. Harjoituksessa otettiin viisi terroristia panttivangeiksi ja vietiin heidät kuulusteltaviksi.

Kahta Utin jääkärirykmentin sotilasta kohdeltiin kuulusteluissa asiattomasti. Syyttäjän mukaan toiselta heistä vedettiin housut alas ja toiselle laitettiin huppu päähän. Ainakin toista pistettiin neulalla. Molempien kasvoille suihkutettiin vettä ja heidän kätensä raudoitettiin selän taakse.

Utin jääkärirykmentin komentaja Petri Mattila tuomitsee tapahtumat jyrkästi.

– En hyväksy tällaista missään nimessä. Siellä on käytetty väkivaltaa ja fyysistä koskemattomuutta on loukattu anteeksiantamattomalla tavalla. Harkintakyky on pettänyt siinä tilanteessa täysin. Kyseessä ovat kuitenkin palkattuun henkilökuntaan kuuluvat ihmiset ja näitä tilanteita on harjoiteltu vuosia yhdessä. Tällaista vaan ei voi eikä pidä sattua, Mattila sanoo.

Uhrit ja osa syytetyistä edelleen töissä Utissa

Sotaharjoitukseen osallistui Utin jääkärirykmentin ja Merivoimien väkeä. Varusmiehiä harjoituksessa ei ollut mukana. Mattilan mukaan Utin porukkaa ei syytetä panttivankien kaltoinkohtelusta.

– He ovat olleet esimiehinä ja antaneet toimintaan liittyviä käskyjä. Kyse on siitä, ovatko he valvoneet antamiaan käskyjä riittävästi.

Tapauksen käsittely alkoi viime viikolla Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Raaseporissa. Syytettyjen rikosnimikkeitä ovat pahoinpitely, törkeä kunnianloukkaus ja palvelusrikkomus. Utin jääkärirykmentissä palveleville vaaditaan sakkorangaistuksia.

Harkintakyky on pettänyt siinä tilanteessa täysin. Kyseessä ovat kuitenkin palkattuun henkilökuntaan kuuluvat ihmiset ja näitä tilanteita on harjoiteltu vuosia yhdessä. Tällaista vaan ei voi eikä pidä sattua.

Petri Mattila

Sekä uhrit että kolme syytettyä ovat edelleen töissä jääkärirykmentissä.

– Uhreille ei jäänyt syviä henkisiä traumoja. Tapauksen jälkeen he olivat tietysti vihaisia eivätkä vieläkään hyväksy tapahtunutta. Siksi on hyvä, että asia saadaan päätökseen, Mattila toteaa.

Tapaus ei tuo Utissa muutoksia ohjeistukseen sotaharjoituksia tai kuulustelutilanteita varten.

– Ne käytiin tapauksen jälkeen läpi ja kaikki oli kunnossa. Nyt pitää varmistaa, ettei näin pääse käymään toista kertaa. Harjoitustilanteissa on käytetty välillä niinsanottuja erotuomareita. Jatkossa korostetaan, ettei tällainen ole missään tapauksessa hyväksyttävää toimintaa.

Käsistä karanneesta sotaharjoituksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

.
.