1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ammattia vaihdetaan verkkaiseen tahtiin

Kymmenesosa työllisistä vaihtaa uudenlaiseen työhön joka vuosi. Ammatinvaihdon syynä on usein kiire.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Ammattia vaihdetaan nyt verkkaiseen tahtiin. Tutkimusten mukaan uudenlaisiin hommiin lähtee vuosittain noin 10 prosenttia työllisistä. Huippuvuonna 1997 ammattia vaihtoi 16 prosenttia suomalaisesta työväestä.

Maaseutuopisto Tuorlassa Kaarinassa opiskelee puutarhuriksi monta ammatinvaihtajaa.

- Suurimmalla osalla on jokin toinen tutkinto takana. He ovat olleet useamman vuoden töissä ja haluavat vaihtaa muualle, lehtori Maarit Haapamäki kertoo.

Turkulainen Juha Salminen teki 12 vuotta myyntityötä, mutta kiire ja provisiopalkka ajoivat uudelleenkouluttautumaan.

- Alkoi tuntua, ettei alkuperäinen työ ollutkaan minun juttuni. Halusin henkisesti kevyempää hommaa, Salminen kertoo.

Myös moni muu Tuorlassa opiskeleva kertoo vaihtaneensa puutarha-alaan nimenomaan kiireen ja stressin vuoksi.

- Puutarhurin työhön vuodenajat tuovat vaihtelua. Kasvukausi on kiireistä, mutta talvella saa vähän hölläillä, Haapamäki vahvistaa.

Vaikea taloustilanne hillitsee ammatinvaihtointoa

Salolainen Riina Engberg vaihtoi lastenhoidon puutarhanhoitoon, kun työpäivän jälkeen ei energiaa riittänyt enää omien lasten kanssa puuhailuun. Hän suosittelee ammatinvaihtoa muillekin, jotka eivät enää viihdy nykyisessä työssään.

- Jos joka aamu vain miettii, että haluanko oikeasti tehdä tätä eläkeikään asti, kannattaa harkita ammatinvaihtoa. Se tekee tosi hyvää, Engberg painottaa.

Hankala taloustilanne asettaa omat haasteensa.

Jos joka aamu vain miettii, että haluanko oikeasti tehdä tätä eläkeikään asti, kannattaa harkita ammatinvaihtoa.

Riina Engberg

- Ihmiset lähtevät liian arasti vaihtamaan ammattia sellaiseen, josta pitävät. Vakituisen työpaikan jättämisessä on iso kynnys, Juha Salminen sanoo.

Myös puutarha-alalla työllistyminen voi olla vaikeaa, mikä ajaa osan uudelleenkoulutetuista takaisin vanhaan ammattiinsa.

- On myös sellaisia, jotka onnistuvat yhdistämään vanhan ja uuden ammattinsa. Tekevät esimerkiksi hoitotöitä talven ajan ja ovat kesän puutarhatöissä, Haapamäki kertoo.

Ammatinvaihdon uskotaan lisääntyvän talouskasvun myötä. Työntekijöiden luonteva liikkuminen ammatista toiseen nousee isoon rooliin, kun työvoimasta on pulaa.