Nuoret tytöt ymmällään - rokotteen ottaminen pelottaa

Perheet pohtivat, uskaltaako tytär ottaa kansallisen rokotusohjelman kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotteen. Sosiaalisessa mediassa levinnyt neurologian erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakson rokotuksia arvosteleva kirjoitus herättää kysymyksiä ja pelkoa. Syöpää ehkäisevän rokotteen kääntöpuolella painaa huoli, että rokote laukaisee muita sairauksia.

terveys
Ruisku
Yle

Yhdeksäsluokkalaiset vastaavat avoimesti kysymykseen papilloomavirusrokotteesta. Toiset tietävät jo nyt, että rokote otetaan, toiset vielä empivät.

Kohdunkaulan syövästä nuoret ovat kuulleet, mutta rokotteen ottaminen pelottaa. Entä jos se laukaisee jonkin sairauden, niin kuin eräälle rokotetulle perhetutulle kävi?

Tornion vt. avoterveydenhuollon osastonhoitaja Marianne Junes-Leinonen toteaa, että epäilyksen ilmapiiriä on havaittavissa. Vanhemmilta ja nuorilta tulee paljon kysymyksiä koulujen terveydenhoitajille, koska rokotteista kaivataan todellista tietoa, ei vain nettikirjoittelua.

Äiti ja iskä on sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä sitä ottaa, mutta en sitten tiedä vielä.

Nelli Kemi

– Suomessa annettava papilloomavirusrokote on tullut Euroopan markkinoille vuonna 2007 ja rokotusten jälkeistä aikaa on seurattu neljä vuotta. Yhtään autoimmuunisairautta ei ole todettu - eikä muitakaan kuten narkolepsiaa tai epilepsiaa, Junes-Leinonen huomauttaa.

Netin keskusteluissa pohditaan rokotteen turvallisuutta ja sen epäillään laukaisevan autoimmuunisairauksia. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos on lähettänyt perheille tietoa rokotteista ja kouluista nuorten mukana kotiin kulkevat lupalaput.

– Rokote on vapaaehtoinen ja siihen tarvitaan sekä vanhempien että tytön lupa, Junes-Leinonen toteaa.

Suomeen rokote tulee jälkijunassa

– Äiti ja iskä on sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä sitä ottaa, mutta en sitten tiedä vielä, toteaa Raumon koulun yhdeksäsluokkalainen Nelli Kemi.

Nuorille järjestetään koululla tiedotustilaisuus, jossa viruksesta ja rokotuksesta keskustellaan ja nuoret saavat kysyä mieltä painavia kysymyksiä.

Eihän sitä olisi valittu kansalliseen rokotusohjelmaan, jos olisi tietoa, ettei se ole turvallinen tytöille.

Marianne Junes-Leinonen

– Toivoisin että keskustelua käytäisiin asiapohjalta ja vanhemmat ja nuoret kävisivät katsomassaTyttöjen juttu (siirryt toiseen palveluun)-sivuilta tietoa. Sen lisäksi tässä on mahtava mahdollisuus puhua kotona yleensäkin seksuaalikäyttäytymisestä ja toivon, että vanhemmat myös käyttäisivät tämän tilaisuuden, Junes-Leinonen miettii.

Muissa Euroopan maissa, muutamaa Itä-Euroopan valtiota lukuun ottamatta, papilloomavirus- eli HPV-rokote on jo rokoteohjelmissa. Suomeen rokote tulee kansalliseen ohjelmaan muita myöhemmin. Naapurivaltiossa Ruotsissa rokotetta on annettu jo vuosia, eikä Junes-Leinonen ole kuullut sieltä mitään epäilyttävää.

– Eihän sitä olisi valittu kansalliseen rokotusohjelmaan, jos olisi tietoa, ettei se ole turvallinen tytöille, Junes-Leinonen sanoo.