1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puutarhayritykset murroksessa – edessä joko laajennus tai lopetus

Vihanneksia ja kukkia viljelevien yritysten määrä on puolittunut viimeisten 20 vuoden aikana. Kauppapuutarhaliitto arvioi, että sadat puutarhayritykset panevat lähivuosina pillit pussiin. Yrityksillä on nyt edessään joko suuret investoinnit tai toiminnan lopettaminen.

Kuva: YLE Anna Huittinen

Kasvihuoneyritysten määrä on puolittunut Suomessa viimeisten 20 vuoden aikana. Vuonna 1995 Suomessa oli vielä enimmillään yli 3 000 puutarha-alan yritystä, mutta nyt luku on romahtanut 1 400:aan. Kauppapuutarhaliitto arvioi, että määrä laskee edelleen.

–Ennustan, että viiden vuoden kuluttua meillä on noin tuhat yritystä. Tämä on ihan kansainvälinen kehitys, että mennään kohti suurempia yksiköitä, sanoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Suomessa on lopettanut toimintansa vuosittain noin 50–80 kasvihuoneyritystä. Kauppapuutarhaliiton mukaan harva yritys on ajautunut konkurssiin. Suurin syy lopettamiseen on ollut se, ettei puutarhalle ole löytynyt jatkajaa. Osa yrityksistä on ollut niin pieniä, ettei toiminta ole ollut kannattavaa.

–Kerta kaikkiaan on ollut niin pieniä yrityksiä, joilla tuotantokustannusten suhde markkinahintoihin ei ole toiminut ja toiminta on pitänyt lopettaa, kertoo Jyrki Jalkanen.

Viljelijästä tukkukauppiaaksi

Korpelan Puutarha on toiminut Haminassa vuodesta 1956 lähtien. Puutarhayritys on muuttanut toimintaansa pikkuhiljaa viljelystä tukkukauppaan. Viime vuonna yritys luopui kokonaan talviviljelystä, eikä yritys aio viljellä omia kurkkuja ja tomaatteja myöskään tulevana talvena.

– Kasvihuoneiden pinta-ala on ollut isoimmillaan 16 000 neliömetriä, ja nyt se on 8 000 neliötä. Katsomme tilannetta vuosi kerrallaan, toimitusjohtaja Heikki Korpela kertoo.

Korpela kuvailee puutarha-alan tilannetta alavireiseksi. Energiakustannukset ovat nousseet niin suuriksi, ettei talviviljely kannata. Korpelan Puutarhan liikevaihdosta vain 10 prosenttia tulee nykyään omista viljelytuotteista, ja 90 prosenttia tukkukaupasta eli muiden viljelemien vihannesten välittämisestä käyttäjille. Vielä 15 vuotta sitten osuudet olivat päinvastaiset.

Yritys välittää esimerkiksi valmiita raastesalaatteja sekä valmiiksi kuorittuja ja pilkottuja vihanneksia suurkeittiöihin ja ravintoloihin.

–Kauppiaat alkoivat kysellä muita tuotteita, ja nyt tuotevalikoimamme on kasvanut lähes 300 tuotteeseen, Heikki Korpela kertoo.

Korpelan Puutarha aikoo vähentää muutaman työntekijän talviviljelyn lopettamisen takia. Nykyään yritys työllistää 14 henkeä.