1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ympäristön lääkejäämistä kannattaa olla huolissaan"

Raumalla toimivan vesi-instituutti Wanderin johtaja Martti Latva näkee jätevedenkäsittelyn keskeisimpänä haasteena koko ajan kasvavat lääkejäämät ympäristössä. Rauman vesi-instituutista löytyy tiettävästi maailman ainoa juomaveden ja sen kanssa kosketuksissa olevien materiaalien tutkimusympäristö, joka toimii oikeassa käytössä.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Vesi-instituutti tekee pitkäjänteistä työtä juomaveden ja juomaveden kanssa kosketuksissa olevien materiaalien tutkimuksessa. Raumalle Teknologiakeskus Sytyttimeen rakennetussa aidossa elämisympäristössä tutkitaan vesi- ja materiaalinäytteitä kymmenien vuosien aikajänteellä. Tutkimusympäristö on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

- Tämä on tietääksemme ainoa tällainen verkosto koko maailmassa, missä tavallaan tutkitaan niin kuin ihmisten todellisissa olosuhteissa. Yleensä ne ovat sellaisia pilot-mittakaavan systeemejä, mutta tämä meidän on toistaiseksi ainoa, missä tutkitaan oikeassa vesijärjestelmässä, toteaa Vesi-instituutti Wanderin johtaja  Martti Latva.

Vesi-instituutti Wanderissa ahkeroidaan myös rakennusten pintamateriaalien tutkimustyössä ja innovoidaan alalle liiketoimintamalleja. Puhtaammassa vedessä ja rakentamisen hygieniassa piilleekin iso liiketoiminta- ja vientipotentiaali.

- Näillä näkisin olevan tosi hyvät potentiaalit tuoda esiin suomalaista hygieniaosaamista. Meillä on hyvin korkea hygieniaosaaminen Suomessa ja se olisi kyllä ihan loistava mahdollisuus suomalaiselle teollisuudelle käyttää kilpailuvalttina myöskin viennissä.

Ympäristön lääkejäämät huolestuttavat

Vesi-instituutin johtajan Martti Latvan suurimmat huolenaiheet puhtaamman juomaveden kohdalla liittyvät ympäristössä koko ajan kasvaviin lääkejäämiin.

- Ihmiset käyttävät koko ajan enemmän lääkeaineita ja pesukemikaaleja. Se tarkoittaa, että sitä tulee jäteveteen enemmän ja jos sitä jätevettä ei käsitellä hyvin eikä sen käyttöä tehosteta ja paranneta, niin niitä päätyy sitten luontoon ja sitä kautta sitten juomaveteen, jolloin se vaatimus tulee sitten juomaveden käsittelyyn.