Miksi kuusi paukkuu palaessaan?

Puu rätisee ja paukkuu palaessaan tulisijassa. Mutta miksi kuusi paukkuu esimerkiksi enemmän kuin mänty? Syy ei ole pelkästään pihkassa.

Kotimaa
Nainen laittaa puita takkaan.
Yle

Kaikille takan omistajille ja puuta polttaneille on tuttua, että jotkut puulajit paukkuvat palaessaan enemmän kuin toiset. Puista valuva pihka aiheuttaa yhtäkkiset paukaukset.

Eniten pesässä paukkuu kuusi johtuen sen solurakenteesta. Kuusen rengashuokoset sulkeutuvat, kun sitä käsitellään ja pihka ei pääse purkautumaan ulos ennen korkeaa lämpötilaa ja suurta painetta.

– Pihkan muodostavat eteeriset öljyt tavallaan räjähtäessään rikkovat puun rakennetta ja saavat aikaan tämän paukauksen, Winnovan metsäopiston koulutuspäällikkö Pekka Hiltunen selittää.

Mänty ei esimerkiksi pauku palaessaan samalla tavalla kuin kuusi, sillä sen rengashuokoset eivät sulkeudu ja pihkaa pääsee tihkumaan koko ajan ulos. Juuri tämän ominaisuuden takia ainoastaan mäntyä käytetään painekyllästykseen.

Haapa ja paju paukahtelevat palaessaan myös niiden solurakenteesta johtuen. Tulta kohentaessa rätinä käy kovemmin, koska Hiltusen mukaan puihin koskeminen saa solukot räjähtelemään paineen alla.