Wincapitan rikoshyötyjä karhutaan tulevan talven ajan

Pyramidihuijaus Wincapitan rikoshyötyjä haetaan valtiolle pelkästään Pohjois-Suomen käräjäoikeuksissa lähes kymmenen miljoonan euron arvosta. Sijoutusklubin jakamia voittoja haetaan nyt valtiolle. Hävinneet voivat hakea korvauksia erillisessä oikeudenkäynnissä.

Kotimaa
WinCapitaan menetti rahaa yli 10 000 ihmistä.
Yle

Pohjoisen käräjäoikeuksissa käsittelyyn tulee noin 130 juttua. Toistakymmentä juttua on jo käsitelty ja niissä rikoshyötyä on tuomittu maksettavaksi valtiolle tapauksesta riippuen muutamasta tuhannesta eurosta yli sataan tuhanteen euroon.

Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Maarit Ketonen kertoo, että oikeuden käsittelyyn on tulossa jopa 800 000 euron Wincapita-voittoja. Ketonen toteaa, että Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa sijoitusklubissa oli paljon osallistujia.

- Se todennäköisesti johtuu siitä, että täällä on ollut hyvin aktiivisia sponsoroijia, jotka ovat sitten hankkineet lisää sijoittajia. Karkeasti sanottuna Itä-Suomessa taitaa olla 150-170 juttua ja koko Pohjois-Suomessa noin 130 juttua, laskee Ketonen.

Pääosa sijoittajista ei tiennyt huijauksesta

Sijoitusklubin osallistujia ei pääsääntöisesti epäillä rikoksesta, mutta laittomia klubista saatuja voittoja haetaan nyt valtiolle ja tätä kautta takaisin niille, jotka huijauksessa hävisivät. Hävinneitten vahingonkorvausasioita käsitellään Vantaan käräjäoikeudessa.

Pohjois-Suomessa on odotettavissa kuitenkin syyte kahta sijoittajaa vastaan, joiden syyttäjä epäilee olleen tietoinen huijauksesta.

Poliisin selvitysten mukaan Pohjois-Suomessa niin sanottua rikoshyötyä on sijoittajjille kertynyt kaikkiaan 9,6 miljoonan euron edestä. Koko Suomessa luku on 69,5 miljoonaa euroa.

Oulun syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Maarit Ketonen arvioi, että näitä tapauksia käsitellään käräjäoikeuksissa ainakin vielä ensi keväänä ja muutamat tapaukset voivat venyä tulevan vuoden syksyyn saakka.

Ensimmäiset Oulun käräjäoikeuden tekemät päätökset muuttuivat Rovaniemen hovioikeudessa, joissa niitä kohtuullistettiin. Hovioikeuden mukaan kolmessa ensimmäisessä tapauksessa Wincapita voittoja lunastaneet joutuvat maksamaan valtiolle kaksi kolmasosaa voitosta.