Ruotsissa historiallinen, vapauttava hiv-tuomio

Hovioikeus vapauttaa hiv-tartunnan kantajan, joka harrasti suojaamatonta seksiä, koska tällä on ollut toimiva hiv-lääkitys ja tartunnan vaara on ollut hyvin pieni. Ruotsin seksuaalivalistuksen keskusliitto RFSU pitää tuomiota "suurena voittona oikeusturvalle".

Ulkomaat

Ruotsissa Skånen ja Blekingen hovioikeus on vapauttanut miehen, joka hiv-tartunnasta huolimatta on harrastanut suojaamatonta seksiä neljän naisen kanssa. Käräjäoikeudessa mies tuomittiin vuoden vankeusrangaistukseen vaaran aiheuttamisesta toiselle.

Hovioikeus katsoo, aivan kuten käräjäoikeuskin, että mies on todistetusti harrastanut suojaamatonta seksiä neljän naisen kanssa. Asiantuntijalausuntojen perusteella hovioikeus kuitenkin arvioi, että todennäköisyys hiv-tartunnan välittymisestä naisille on ollut hyvin pieni. Miehellä on ollut hyvin toimiva hiv-lääkitys.

Ruotsin seksuaalivalitustuksen keskusliitto RFSU pitää vapauttavaa tuomiota voittona oikeusturvalle, kirjoittaa sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

– Tässä todetaan, että miehellä ei ole ollut lainkaan tai hyvin vähäisiä määriä virusta veressään. Siksi konkreettista vaaraa ei ole, eikä se myöskään voi olla rikos, RFSU:n juristi Marielle Nakunzi sanoo SvD:ssä.

RFSU on pitkään työskennellyt sen puolesta, että tuomioistuimet eivät jakaisi langettavia tuomioita tällaisissa tapauksissa. Aiemmin ruotsalaiset tuomioistuimet ovat tuominneet hiv-tartuntaa kantavia suojaamattomasta seksistä joko pahoinpitelyn tai vaaran aiheuttamisen yrityksestä.

Ruotsalaiset asiantuntijat uskovat, että tiistain vapauttava tuomio tulee vaikuttamaan merkittävästi oikeuslaitoksen tuomioihin jatkossa, kertoo Ruotsin Televisio (siirryt toiseen palveluun). Suomessa hiv-tartunnan kantajia on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin.

Lähteet: SvD, DN, SVT, Sverigesradio