Hyppää sisältöön

Norjalaismies osti 17 eurolla bitcoineja - hankki neljän vuoden kuluttua sijoituksellaan asunnon

Virtuaalirahansa unohtanut Kristoffer Koch käytti kokonaisen päivän bitcoin-tilinsä salasanan muistelemiseen. Sitten hän myi viidenneksen sijoituksestaan 135 000 eurolla.

Kuva: Yle

Kun norjalainen Kristoffer Koch vuonna 2009 hankki hetken mielijohteesta noin 17 eurolla virtuaalivaluutta bitcoineja, hän ei osannut ennakoida ostavansa sijoituksensa tuotoilla neljän vuoden kuluttua asunnon Oslosta.

Tuolloin opintojaan suorittanut, nykyisin insinöörinä työskentelevä Koch oli jo unohtanut bitcoininsa, kun virtuaalivaluutan arvon jyrkästä heilahtelusta uutisoitiin tämän vuoden huhtikuussa. Koch tajusi, että hänen 5 000 bitcoininsa arvo oli noussut neljässä vuodessa 500 000 euroon eli noin 29 000-kertaiseksi.

- Ajattelin, että enkö ollut ostanut jotain tuollaista? Koch kertoo Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Muisteltuaan kokonaisen päivän bitcoin-tilinsä salasanaa hän myi viidesosan sijoituksestaan 135 000 eurolla. Rahat Koch käytti asunnon ostamiseen.

- En edes villeimmissä unelmissani olisi osannut kuvitella, että bitcoinien arvo voisi nousta tällä tavalla, Koch sanoo.

Bitcoin on viime aikoina huomiota saanut virtuaalivaluutta, jota voi vaihtaa perinteiseen rahaan ja tehdä ostoksia paitsi internetissä myös joissakin suomalaisyrityksissä. Helsingin keskustaan on tulossa ensi kuussa jopa ensimmäinen bitcoin-automaatti.

Bitcoin ei ole valtioiden hallitusten, keskuspankkien tai yritysten hallinnassa. Se perustuu avoimeen tietokoneverkkoon, jossa käyttäjien koneiden laskentatehot yhdistetään uuden bittirahan luomiseksi.  Raha saa arvonsa siitä, että sen määrä markkinoilla on rajattua. Bittirahan kohdalla valuutan määrää rajaavat matemaattiset algoritmit.

.
.