1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija: Yhdysvaltain urkinta olisi ylittänyt Orwellin mielikuvituksen

Salakuunteluskandaalissa on kyse on ennenkuulumattomasta toiminnasta, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija.

Mielenosoittajat vastustivat NSA:n harjoittamaa teleurkintaa Washingtonissa 27. lokakuuta. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Yhdysvallat on tiedustelussa aivan omaa luokkaansa. Kuva: Allison Shelley / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n on on väitetty kuunnelleen vuosien ajan 35:tä maailman poliittista johtajaa, joukossa muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel. Viime päivien paljastusten perusteella NSA on urkkinut kaikkiaan lähes 130 miljardia puhelua maailmanlaajuisesti.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat painii tiedustelussa aivan omassa sarjassaan.

- Yhdysvalloilla on etulyöntiasema, jota kukaan ei voi saavuttaa. Heillä on myös kyky tehdä jotain tällä infomäärällä, Salonius-Pasternak sanoo.

- Epäilisin, että Orwellkaan ei olisi pystynyt mielikuvituksessaan kehittelemään tällaista.

Kirjailija George Orwellin tunnetussa klassikkoteoksessa Vuonna 1984 ajatuspoliisi valvoo jatkuvasti kansalaisia välittämättä heidän yksityisyydestään.

Kansainvälisen politiikan emeritusprofessori Raimo Väyrynen pitää ennenkuulumattomana, että NSA on kuunnellut liittolaismaa Saksan johtajaa vuosien ajan.

- On ollut erilaista tietoa, onko presidentti Barack Obama tiennyt puhelinkuuntelusta. Tosiasiat viittavaat siihen, että NSA toimii omillaan. Herää perusteltuja kysymyksiä, onko tiedustelupalvelu Yhdysvalloissa valtio valtiossa, Väyrynen pohtii.

Herää perusteltuja kysymyksiä, onko tiedustelupalvelu Yhdysvalloissa valtio valtiossa.

Valkoinen talo on puolustautunut arvostelulta sillä, että muutkin vakoilevat.

- Se on kuitenkin eri asia kuin NSA:n tavoite kerätä kaikki maailman tieto, jossa ollaan lähellä, Charly Salonius-Pasternak jatkaa.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma sanoo, että Euroopan johtajat eivät ole reagoineet laajaan urkintaan kuitenkaan yhtä jyrkästi kuin esimerkiksi Irakin sotaan viime vuosikymmenellä. Taustalla voi olla se, että läntiset liittolaismaat tiedustelevat toisiaan ristiin.

- Vuotojen syystä tiedetään mitä Yhdysvallat suurin piirtein on tehnyt, mutta millaista tiedustelua EU:n suuret jäsenmaat harrastavat? Vastaavia paljastuksia ei ole tehty EU:n puolelta, Aunesluoma sanoo.

- Kyse voi olla myös reaalipolitiikasta. Ei ole kenenkään etu, että skandaalia lietsotaan. Yhdysvalloilla ja EU:lla on liian paljon pelissä.