Valtaosa YK:n jäsenmaista vaatii Kuuban kauppasaarron lopettamista

188 YK:n jäsenmaata 193:sta äänesti Kuuban kauppasaarron purkamisen puolesta. Yhdysvallat ja Israel äänestivät ainoina YK:n päätöslauselmaan vastaan.

Ulkomaat
188 maata YK:n 193:sta jäsenmaasta äänesti tiistaina kauppasaarron lopettamista puoltavan päätöslauselman puolesta.
188 maata YK:n 193:sta jäsenmaasta äänesti tiistaina kauppasaarron lopettamista puoltavan päätöslauselman puolesta.Reuters-TV

Suurin osa YK:n jäsenmaista vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan Kuuban viisi vuosikymmentä kestäneen kauppasaarron.

188 maata YK:n 193:sta jäsenmaasta äänesti tiistaina kauppasaarron lopettamista puoltavan päätöslauselman puolesta. Tämä on jo 22. kerta, kun YK:n yleiskokous äänestää asiasta.

Yhdysvallat ja Israel olivat ainoat maat, jotka äänestivät ei-velvoittavaa päätöslauselmaa vastaan. Loput maat pidättäytyivät äänestämästä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi ennen virkakauttaan, että hän haluaisi normalisoida Yhdysvaltain ja Kuuban vihamieliset välit. Obama on kuitenkin myöhemmin sanonut olevansa pettynyt Kuuban nykyhallinnon toimiin, eikä kauppasaartoa ole purettu.

Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez totesi yleiskokoukselle pitämässään puheessa, että pitkä kauppasaarto on aiheuttanut kuubalaisille mittaamatonta inhimillistä kärsimystä. Hän sanoi, että saarron takia Kuuba ei pysty hankkimaan esimerkiksi sydän- ja AIDS-lääkkeitä. Rodriguezin mukaan Kuuban taloudelliset menetykset nousevat yli 1 000 miljardiin dollariin.

Yhdysvallat alkoi rajoittaa Kuuban kanssa käytävää kauppaa vuonna 1959, kun Fidel Castro nousi maassa valtaan. Virallisen kauppasaarron Yhdysvallat julisti vuonna 1962 Kuuban kriisin jälkeen.

Lähteet: AP, AFP, Reuters