1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kerjäläiset jättivät Suomen – selvitys ilmiön laajuudesta siirtyy

Alkava talvi on tyhjentänyt Helsingin kerjäläisistä, eikä tarvetta tilapäismajoitukselle aikaisempien vuosien tapaan ole. Poikkeuksellisen hiljaisen tilanteen vuoksi valtakunnallinen selvitys kerjäysilmiön laajuudesta tehdään vasta keväällä.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Kerjäämällä ja esimerkiksi pulloja keräämällä elantonsa hankkivien romanien määrä on vähentynyt Helsingissä tasaisesti, kertoo sosiaaliviraston kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä.

- Romanien määrä on huomattavasti vähentynyt kesästä lähtien. Lähes kaikki bulgarialaiset ovat lähteneet jo syksyllä ja romanialaisistakin valtaosa on palannut kotiseudulleen.

- Sellaisia viitteitä meillä on, että joulun aikaan voi joitakin ryhmiä palata, mutta tällä hetkellä on tavallistakin hiljaisempaa, Räihä jatkaa.

Hänen mukaansa lähtöön vaikuttaa ansaintamahdollisuuksien häviäminen kesätapahtumien loppuessa. Pelkästään kerjäämällä tulot jäävät vähäisiksi.

Kaikilla katto pään päällä

Sään kylmeneminen ei tänä vuonna ole aiheuttanut akuuttia tarvetta tilapäismajoitukselle.

- Henkilöillä, jotka ovat tällä hetkellä maassa, on jonkinlainen asunto tai paikka, missä yöpyä. Ei siis ole sellaista tilannetta, kuin ennen, että ei ollut minkäänlaista asumusta, Räihä toteaa.

Kaupunki on hänen mukaansa tehnyt jo varhain selväksi, että mitään erillistä tilapäismajoitusta ei ole luvassa.

- Käytössä on vain Hietaniemenkadun asumisyksikkö. Mitään erillistä majoitusta ei järjestetä ja nyt näyttää siltä, että tarvettakaan siihen ei ole.

Kerjäläiset palaavat kesäksi

Tilanne on tällä hetkellä niin rauhallinen, että suunniteltu valtakunnallinen selvitys kerjäysilmiön laajuudesta tehdään vasta keväällä. Ilmiön hiipumisesta ei kuitenkaan Räihän mukaan voida vielä puhua. 

- Kyllä minulla se käsitys on, että kerjäläiset näkyvät Helsingin ja suurten kaupunkien katukuvassa tulevaisuudessakin, mutta ehkä se painottuu enemmän kesäaikaan. Silloin ansainta on parempi, kun on pullojen keräystä ja festivaaleja. Talven aikana sitten ollaan lähtömaassa.

_Juttua muokattu 31.10. klo 14:35: Otsikossa sana romanikerjäläiset muutettu muotoon kerjäläiset. _