EU-ruoan jakaminen loppuu ensi vuonna

Kymmenet tuhannet ihmiset joutuvat turvautumaan vuosittain ruoka-apuun Suomessa. EU-ruoan loppuminen on monelle kova takaisku.

Kotimaa
Leipäjono Helsingissä huhtikuussa 2013.
Leipäjono Helsingissä huhtikuussa 2013.Yle

EU-ruokakassien jako saattaa loppua tulevaisuudessa kokonaan. Kirkkopalvelujen EU-koordinaattori Ulla Pesola sanoo, että EU:n ruokavarastojen tyhjentyminen aiheuttaa vähintäänkin välivuoden EU-elintarviketuen jakamisessa vähäosaisille. Pesola kuitenkin toivoo, että EU-ruoan jakamisessa päästäisiin jonkinlaiseen sopuun.

- Tällä hetkellä mietitään uutta järjestelmää ruoan jakamiseksi, mutta se tulee voimaan aikaisintaan vuoden päästä eli koko ensi vuosi on nyt sitten täysin auki, eikä meillä ole mitään tietoa millä me voisimme paikata EU-ruokakassien jättämän aukon, Ulla Pesola valittelee.

Ulla Pesola arvelee, että monelle ruoka-avun jakajalle tulee ensi vuodesta väkisinkin välivuosi.

Eikä meillä ole mitään tietoa millä me voisimme paikata EU-ruokakassien jättämän aukon.

Ulla Pesola

- Olen kyllä esittänyt toiveena ruokakassien jakajille, että nämä yrittäisivät saada korvaavaa ruokaa lahjoituksina kaupoilta ja elintarvikkeiden valmistajilta. Saa nyt sitten nähdä, sanoo Ulla Pesola.

Jauhoja, maitoa, makaronia

Tällä hetkellä pari sataa eli lähes joka toinen seurakunta ja parikymmentä yhdistystä jakaa vuosittain satoja tuhansia kiloja EU:lta saatuja hyvin säilyviä peruselintarvikkeita. EU-ruokakassissa on kymmentä eri tuotetta mm. jauhoja, puurohiutaleita, makaronia, mysliä, maitojauhetta ja lihasäilykkeitä.

EU-elintarviketuen jakelua seurakuntiin koordinoiva Kirkkopalvelut jakaa satoja tuhansia kiloja elintarvikkeita vähäosaisille. Ruoka-avun varassa on ollut noin sata tuhatta ihmistä. Turun Mikaelin seurakunan diakoni Mertsi Ärling pelkää, että EU-ruoan loppuminen näkyy suoraan ihmisten arjessa.

- Eivät nämä ihmiset näistä leipäjonoista mihinkään häviä vaikka ruokaa ei olisikaan jaettavaksi. Totuus on se, että siellä ne ovat ja ne ovat tarvitsevia ihmisiä ja tää ilmiö koskettaa koko Suomea, sanoo diakoni Mertsi Ärling.

Eivät nämä ihmiset näistä leipäjonoista mihinkään häviä.

Mertsi Ärling

"Häpeällistä hyvinvointivaltiossa"

Turussa Operaatio Ruokakassi on jakanut jo viisi vuotta sekä EU- että lahjoitusruokaa, noin 250 000 ruokakassia vuosittain. Mertsi Ärlingin mielestä näin ei pitäisi olla niin rikkaassa maassa kuin Suomi.

- Se on häpeällistä koska me olemme kuitenkin hyvinvointivaltio ja silti meidän leipäjonot ovat valtavan pitkiä, niin jossakinhan se prakaa, Mertsi Ärlin sanoo.