1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kelan psykoterapiakuntoutus laahaa perässä

Masennus on yleistymässä tavalla, joka siirtää yhä useamman suomalaisen työkyvyttömyyseläkkeelle. Asiantuntijoiden vetoomuksista huolimatta hoitomuotona pätevän psykoterapian tukirahat laahaavat tarpeesta pahasti jäljessä.

Pekka Sauri
Masennuspotiliden määrä kasvaa valitettavan nopeasti Suomessa. Psykoterapia auttaisi monissa tapauksissa paremmin kuin pelkkä lääkkeisiin turvautuminen - mutta terapiatuen määrä on jämähtänyt parinkymmenen vuoden takaiselle tasolleen. aamu-tv:n vieraana oli Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri.

Viime vuonna mielenterveysongelmien takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 8 000 suomalaista, näistä kaksi kolmasosaa ahdistuksen ja masennuksen takia. Erityisen huolestuttavaa on se, että puolet tästä joukosta on alle 40-vuotiaita.

– Mielenterveysongelmat eivät ole lisääntyneet, vaan masennuksen osuus näistä ongelmista on lisääntynyt, sanoi Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri Ylen aamu-tv:ssä.

Ahdistus ja masennus eivät kuitenkaan ole pysyviä mielisairauksia, vaan ne ovat korjattavissa. Kyse on reaktioista elämän vastoinkäymisiin, Sauri totesi.

Masennusta hoidetaan yleensä lääkityksellä, joka lievittää oireita. Se ei kuitenkaan auta elämän uudelleenjärjestämisessä, vaan lisäksi tarvitaan myös hoito- tai kuntoutussuunnitelma.

Psykoterapia avainasemassa

Saurin mukaan mielenterveysongelmaan apua hakevan ihmisen ensimmäinen käyntiaika terveydenhuollon piirissä on niin lyhyt, ettei siinä ajassa ehditä tehdä muuta kuin kirjoittaa resepti.

Elämäntilanteen kartoittaminen – hoito- ja kuntoutussuunnitelmasta puhumattakaan – jää tekemättä.

– Tästä syystä suuri osa ihmisistä jää pelkän lääkityksen varaan. Lääkitys itsessään ei ole ongelmallista, vaan se on helpottanut monia. Mutta jos halutaan korjata masennukset syyt, niin psykoterapia on välttämätöntä, Sauri toteaa ja nostaa kuntouttavan psykoterapian avainasemaan.

Ongelmana on kuitenkin se, että Kelan kuntouttavan psykoterapian korvaustasot laahaavat Saurin mukaan jäljessä erittäin pahasti.

Terapia maksaa terapeutin koulutuksesta riippuen jopa 150 euroa käyntikerta. Kela korvaa 20–30 euroa kerrasta, jolloin itsemaksettava osuus jää suureksi. Harvalla ihmisellä on tähän varaa; siksi Kelan tuki nousee ensisijaisen tärkeäksi.

– Terapia-asiakkaan vuoden omavastuukustannukset voivat olla jopa tuhat euroa, jolloin kynnys kuntoutukseen osallistumisesta nousee monelle liian korkeaksi, Sauri sanoo.

Huomattavia hyötyjä

Huolimatta sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) asialle kesällä osoittamasta myötämielisyydestä, ei asia kuitenkaan edennyt budjettiriihessä. Sauri ei usko, että hallitus olisi nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kovin innokas lisäämään kustannuksia.

– Tämä on pitkä projekti, jossa täytyy olla sinnikäs, Sauri sanoo.

Hän muistuttaa, että kohtalaisen pienillä panostuksilla saadaan pitkällä aikavälillä huomattavia hyötyjä – myös kansantaloudellisesti.