Hyppää sisältöön

Effin varapuheenjohtaja pitää NSA:n kertomusta Euroopan tiedustelupalvelutietojen luovutuksesta uskottavana

Eurooppalaisten tiedot ovat olleet Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n käytössä, vaikka NSA ei itse ole kerännyt tietoja, teknologiaoikeuteen perehtynyt juristi Ville Oksanen sanoo.

Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Effin varapuheenjohtaja, teknologiaoikeuteen perehtynyt juristi Ville Oksanen pitää uskottavana tietoa, jonka mukaan Euroopan maiden tiedustelupalvelut ovat luovuttaneet kymmeniä miljoonia kansalaisia koskevia urkintatietoja Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n johtaja Keith Alexander kertoi asiasta eilen. Alexanderin mukaan tiedotusvälineet ovat erehtyneet väittäessään, että NSA olisi urkkinut eurooppalaisia.

- Vastaavia tietoja on ollut jo Iso-Britannian ja Uuden-Seelannin osalta olemassa. Eli tietoja luovutetaan Yhdysvalloille, ja vastineeksi saadaan yhdysvaltalaisten keräämään tiedusteluinformaatiota, Oksanen sanoi Ylen Ykkösaamussa keskiviiikkona.

Oksanen muistuttaa, että eurooppalaisten tiedot ovat joka tapauksessa olleet NSA:n käytettävissä, vaikka NSA on ulkoistanut tietojen keräämisen.

Obamalla yleiskuva urkinnasta

Viime viikolla paljastui, että Yhdysvallat on urkkinut Saksan liittokansleri Angela Merkelin puhelinta, mutta Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ei ole vastannut kysymykseen siitä, tiesikö hän Merkelin puhelimen urkinnasta.

Ville Oksasen mukaan Yhdysvalloissa poliittisille päättäjille ei välttämättä kerrota yksityiskohtia siitä, miten jokin tieto on saatu. Siten ylin johto voi kiistää saaneensa tietoja tai tienneensä, miten tiedot on kerätty.

Oksasen arvion mukaan Obamalla on ollut yleiskuva urkinnasta, vaikka täsmällistä tietoa ei ole ollut.

- Obama on saanut päivittäin poliittisia katsauksia esimerkiksi Euroopan tilanteesta. Todennäköisesti niissä on ollut tietoja, joiden perusteella hänelle on ollut pakko olla selvää, että tiedot vuotavat hyvin korkealta tasolta.

.
.