1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Saako mielenterveysongelmien kanssa kamppaileva apua?

Viime vuonna mielenterveysongelmien takia työkyvyttömyyseläkkeelle jäi 8 000 suomalaista, näistä kaksi kolmasosaa ahdistuksen ja masennuksen takia. Puolet tästä joukosta on alle 40-vuotiaita. Miten masentunutta pitäisi tukea? Millaisia kokemuksia sinulla on masennuksesta? Onko terapia ainoa ratkaisu?

Kuva: Mikko Suhonen

Ahdistus ja masennus eivät kuitenkaan ole pysyviä mielisairauksia, vaan ne ovat korjattavissa. Kyse on reaktioista elämän vastoinkäymisiin, totesi Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri Ylen aamutv:ssä.

Masennusta hoidetaan yleensä lääkityksellä, joka lievittää oireita. Se ei auta elämän uudelleenjärjestämisessä, vaan lisäksi tarvitaan myös hoito- tai kuntoutussuunnitelma. Jos halutaan korjata masennukset syyt, niin psykoterapia on välttämätöntä, Sauri toteaa ja nostaa kuntouttavan psykoterapian avainasemaan.

Miten masentunutta pitäisi tukea? Millaisia kokemuksia sinulla on masennuksesta?

Psykoterapia maksaa jopa 150 euroa käyntikerta. Kela korvaa 20–30 euroa kerrasta, jolloin itsemaksettava osuus jää suureksi. Harvalla ihmisellä on tähän varaa; siksi Kelan tuki nousee ensisijaisen tärkeäksi.