1. yle.fi
  2. Uutiset

Uutta toivoa rintasyöpähoitoon: Eri syöpätyyppien testaus onnistunee jo lähivuosina

Syöpätyypin määritteleminen auttaa lääkäreitä parempien ja tehokkaampien hoitojen määräämiseen ja siten parempiin mahdollisuuksiin selviytyä syövästä.

Ulkomaat

Rintasyövän seitsemän erilaisen syöpätyypin määrittelyyn käytettävät testit saattavat olla saatavilla kahden vuoden sisään, sanovat brittitutkijat. Tutkijoiden mukaan syöpätyypin määritteleminen auttaa lääkäreitä parempien ja tehokkaampien hoitojen määräämiseen ja siten parempiin mahdollisuuksiin selviytyä syövästä.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Cancer -lehdessä ja siitä uutisoi BBC (siirryt toiseen palveluun).

Nykyisellään rintasyöpäkasvaimista seulotaan kaksi erilaista proteiinia. Viime vuonna tutkijat havaitsivat, että rintasyövät voidaan jakaa kymmeneen erilaiseen tyyppiin potilaan geenirakenteesta riippuen. Erilaisilla tyypeillä on erilaiset vaikutukset syövästä selviytymiseen.

Nyt Nottinghamin yliopiston tutkijaryhmä sanoo kehittäneensä metodin, jolla pystyy selvittämään kymmenen tärkeintä proteiinia, joiden avulla pystytään selvittämään seitsemän erilaista rintasyövän tyyppiä.

Tutkimusta johtavan tohtori Andy Greenin mukaan syöpätyyppien määritteleminen parantaa hoidon arviointia parhaiten kyseiseen tyyppiin sopivaksi. Hoito voidaan suunnata siten, että vältetään tarpeettomat tai epäsopivat hoitomuodot ja samalla niiden sivuvaikutukset, Green sanoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 073 syöpäkasvainnäytettä ja niiden tyypillisiä piirteitä. Tutkijat havaitsivat, että 93 prosenttia kasvaimista voidaan luokitella seitsemään eri tyyppiin, loput seitsemän prosenttia olivat vaikeampia luokitella. Jokaisessa seitsemässä tyypissä syöpäsolujen kymmenen proteiinia olivat muodostuneet eri tavoin ja niitä oli erilaisia määriä.

Lue seuraavaksi