Hyppää sisältöön

Seurantalon remontti ei valmistu ilman tuhansia kökkätunteja

Kainaston nuorisoseuratalo Ylistarossa seisoo louhitun kallion päällä entistä ryhdikkäämpänä. Rakennus on jo saanut pintaansa uutta punamultamaalia ja seinilleen komeasti korjatut ikkunat. Valmistuakseen remontti vaatii kuitenkin vielä parituhatta kökkatuntia. Yli vuoden kestäneelle entraukselle aiotaan pistää lopullinen piste ensi keväänä.

Kainaston nuorisoseura on saanut pintaansa uuden punamultamaalin ja pisteeksi iin päälle komeaksi entratut ikkunat. Katto odottaa näissä kuvissa vielä vuoroaan. Kuva: Anne Rahjola / Yle

Ylistaron Kainastolla Jyrkän mäkihyppymäen vieressä seisoo entistä ryhdikkäämpi nuorisoseura. Ryhdikäs talo on aina ollut, mutta nyt vaikutelmaa vahvistavat komeaksi korjatut 8-ruutuiset ikkunat ja kesällä vedetty uusi maalipinta.

Parhaillaan taloon naputellaan uutta peltikattoa ammattilaisten voimin. Osan aikaa rakennuksella on häärinyt myös palkattu kirvesmies.

Silti suuri osa remontista on tehty kökkätyönä, johon eteläpohjalaisilla riittää yhä sisua ja tarmoa. Vapaaehtoisten pääjoukko on kuitenkin pieni: kymmenkunta ahkeraa.

–  Kyllä kökkäläisiä on riittänyt, mutta aika pitkälti ne ovat ne samat, jotka täällä ahkeroivat. Ollisi mukava, jos joskus tulisi käymään muitakin. Sekin ilahduttaisi vakiokökkäporukkaa, sanoo Kainaston nuorisoseuran puheenjohtaja Asko Istolahti.

Hän muistuttaa, että kökässä ei tarvitse olla minkään alan asiantuntija. Aina riittää esimerkiksi siivousta, ikkunanpesua ja laudoittamista.

Istolahti ynnää,  että talon valmistumiseksi talkootunteja pitää kertyä massiiviset 5640 tuntia. Tällä summalla projekti saa täyden avustuksen, lähes 180 000 euroa. Ilman tukia korjaus olisi ollut mahdotonta.

Nuorisoseuran itsensä maksettavaksi jää silti vielä 25 prosenttia kulungeista eli parikymmentä tuhatta euroa selvää rahaa.

Kyllä kökkäläisiä on riittänyt, mutta aika pitkälti ne ovat ne samat, jotka täällä ahkeroi.

Asko Istolahti

Kallio räjähti, työ alkoi

Työtä tontilla on tähän asti riittänyt. Talon vuorilaudoitusten alle on nikkaroitu uudet eristykset. Lisäeristeitä on pistetty myös sisälle, salin lattian alle, ja myös näyttämö on saanut uuden lattian.

Heti remontin alkajaisiksi jouduttiiin räjäyttämään taloa ympäröivät kalliot. Louhintatyö oli pakollinen, sillä vesi oli pureutunut talon perustuksiin ja tontille oli louhittava kiireesti salaojat.

Vesi oli ehtinyt jo tehdä sen verran tuhoa, että seurantalon pari alinta hirsikertaa oli uusittava. Vesi oli valunut sisään myös katon jiireistä.

– Jos tähän työhön ei olisi muutaman vuoden sisällä ryhdytty, rakennus olisi alkanut mennä huonoon kuntoon, Asko Istolahti tuumii.

– Tämä oli viimeinen aika saada tällä hetkellä ihan hyvin toimiva rakennus peruskorjattua.

170 litraa punamultaa

Talon maalausta varten keitettiin viime kesänä 190 litraa punamultaa. Melkein kaikki myös meni.

– Parikymmentä litraa taisi jäädä, Istolahti muistelee.

Ilmat suosivat maalareita heinäkuussa, kun he sutivat pintaan maalinkeittäjän valitsemaa Falunin punaista. Sävy on hieman vanhaa väriä tummempi, sillä aikaisemmin nuorisoseura edusti Italian punaisena.

Ja toisin kuin rakennusprojektit yleensä, komea pytinki näyttää myös valmistuvan ajoissa. Projektin takaraja on heinäkuun lopussa 2014.

Myös puheenjohtaja Istolahti on luottavainen. Muutamat juhlat on jo otettu varauskirjaan.