Lastenooppera tekee hyvää tosikkojuntille

Pahikset kaappaavat pikkupojan ja kuljettavat Kokkolaan. Benjamin Brittenin Pienen nokipojan keskipohjalaisversiossa pannaan yleisö hoilaamaan, kuullaan Larsmon murretta ja nautitaan Ite-taide-henkisistä lavasteista. Kaiken kruunaa meininki, joka saa keski-ikäiset ukotkin nuortumaan.

Kotimaa
Pieni nokipoika -oopperan harjoitukset Snellman-salissa.

Ensi kertaa ooppera, ensi kertaa ohjattavana kymmenkunta innokasta ja vilkasta lasta. Ohjaaja Ari-Pekka Lahti tarttui epäröimättä Kokkolan Oopperayhdistyksen haasteeseen eikä ole katunut.

– Tällaiselle pohjalaiselle tosikkojuntille tekee tosi hyvää, että pääsee lapsilauman kanssa välillä leikkimään.Itselläkin lentää hiki, kun on niin mahtava meno lavalla, hehkuttaa Lahti.

Yhtä innoissaan ohjaaja on musiikista, jota hän luonnehtii kansaan meneväksi eikä vaikeaksi.

Tällaiselle pohjalaiselle tosikkojuntille tekee tosi hyvää, että pääsee lapsilauman kanssa välillä leikkimään.

Ohjaaja Ari-Pekka Lahti

Ehkä Lahden olisi pitänyt nähdä nuorena tällainen ooppera, eikä sitä pateettista ja jäykkää, joka jätti vuosikymmeniksi päähän ajatuksen siitä, että kaikki ooppera on jäykkää ja raskasta. Mielikuva murtui vasta, kun Lahti näki Juha Hurmeen teoksen ja tajusi, että oopperassahan voi olla myös anarkistista musiikkia ja sisäistä tunnelmaa.

Pahat miehet tunkevat piippuun

Tunnelmaa ja tunteita on Lahden mukaan vahvasti myös Nokipojassa. Kokkolalaisversiosta on haluttu ihmisläheinen ooppera, missä on itse tekemisen makua alusta loppuun.

Tapahtumat tuodaan Kokkolan Vanhaankaupunkiin Neristaniin, missä paikalliset lapset päättävät tehdä oopperan ja pelastaa kaltoin kohdellun nokipojan.

– Pahat miehet yrittävät tunkea mut savupiippuun, kertoo Sami kakkonen eli tuplamiehityksen toinen nokipoika, kymmenvuotias Tinka Pelttari.

Tinka on mukana ensimmäistä kertaa, ja homma tuntui heti omalta jutulta.

Musiikki on hyvää mutta aika vaikeaa. Menee aika korkealta.

Tinka Pelttari, nokipoika kakkonen

– Musiikki on hyvää mutta aika vaikeaa. Menee aika korkealta.

Luvassa kuusi esitystä

Pieni nokipoika –oopperassa on mukana parisenkymmentä esiintyjää, joista kymmenkunta lapsia.

Aikuisten rooleissa nähdään esimerkiksi Annami Hylkilä, Heli Huuki, Karita Jungar, Jouni Nikula, Hannu Ilmolahti ja Jarkko Lahti. Nokipojan ohjaa Ari-Pekka Lahti. Kapellimestarina toimii Erkki Lasonpalo.

Pieni Nokipoika –ooppera saa ensi-iltansa Kokkolassa 3.11.2013. Luvassa on yhteensä kuusi esitystä.