Aino-Kaisa Saarinen treenaa sisuuntuneena kisakauteen – omat ruisleivät ja puurot antavat potkua leireillä

Harjoitusleirit vaihtuvat pian alkavaan kilpailukauteen. Saarinen aikoo kiertää kilpailuja täysillä, vaikka päätavoite odottaakin vasta kolmen kuukauden päästä Sotshissa.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen kuvassa
Tomi Hänninen

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen tähtää lukuisien muiden huippu-urheilijoiden tavoin tulevalla kaudella menestykseen Sotshin talviolympialaisissa. Liikaa stressiä hän ei kolmen kuukauden päässä häämöttävästä koitoksesta silti ota.

- Vielä ei ole hirmu jännitystä päällä, mutta kisat kolkuttelevat positiivisesti mielessä. On hyvä, että sinne on aikaa, sillä kunnossakin on tekemistä. Tosin sama se on muillakin, Italiasta harjoitusleiriltä tavoitettu Saarinen sanoo.

Hollolalaisen maastohiihtäjän matkustuskalenteri loppusyksylle on hengästyttävä. Kotimaisemissa Saarinen piipahtaa niin pikaisesti, ettei ehdi edes pyykkejä pestä.

Toisaalta syksyt ovat koko ammattiurheilijauran ajan olleet aina kiireisiä.

- On normaalia, että silloin kotona ei ehdi oikein käydä edes kääntymässä. Olen tottunut siihen.

Maailmalla treenatessaan Saarinen pitää kuitenkin juurensa mukanaan. Italiassakin aamupalaan kuuluvat Suomesta matkalaukussa rahdatut ruisleivät ja kaurapuuro.

Täysillä kohti olympialaisia

Aino-Kaisa Saarisen kisakausi alkaa marraskuussa Muoniosta. Hän aikoo hiihtää siellä kisan tai pari.

Muonion startin jälkeen Saarisen tähtäimessä ovat kauden tärkeimmät cupit ja Tour de ski. Erityisesti säästellen hän ei ainakaan toistaiseksi aio hiihtää, vaikka talviolympialaiset häämöttävät näköpiirissä.

On normaalia, että silloin kotona ei ehdi oikein käydä edes kääntymässä. Olen tottunut siihen.

Aino-Kaisa Saarinen

- Lähden etenemään normaalisti ja katson, miten kausi lähtee käyntiin. Jos kaikki menee hyvin, osallistun Tourille. Se on hyvää harjoitusta Sotshia ajatellen.

Ahkerasti harjoitusleirejä kiertänyt Saarinen jatkaa leireilyä vielä tovin. Kisavaihteelle hän vaihtaa marraskuussa, minkä jälkeen edessä on vain lyhyitä harjoitusjaksoja.

- Päätyö alkaa olla ohi. Nyt tulee kisoja ja niihin valmistautumista, millä kunto saadaan kohdalleen h-hetkeen eli Sotshiin. Turhan aikainen hössääminen ja liian tiukka keskittyminen vain yhteen starttiin vie kuitenkin pohjaa muulta. Siksi keskityn ensin muihin, tuleviin kisoihin ja alan vasta Sotshin lähestyessä miettiä tärkeää päivää.