1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK: Yli seitsemän miljoonaa tyttöä saa lapsen alaikäisenä

Reilusta seitsemästä miljoonasta alaikäisestä synnyttäjästä kaksi miljoonaa on alle 14-vuotiaita. Raskaus ja synnytys ovat 15–18-vuotiaiden suurin kuolinsyy kehitysmaissa.

Noin 7,3 miljoonaa tyttöä vuodessa synnyttää lapsen alaikäisenä, sanoo YK:n väestörahaston UNFPA:n tänään keskiviikkona julkistettu raportti. Teiniraskauksien määrä on hiljalleen laskemassa, mutta siitä huolimatta 20 000 alle 18-vuotiasta tyttöä synnyttää joka päivä kehitysmaissa, raportissa muistutetaan.

Valtaosa eli 95 prosenttia teiniraskauksista tapahtuu kehitysmaissa. Raportin mukaan 28 prosenttia nuorista naisista Länsi- ja Keski-Afrikassa on synnyttänyt ainakin kerran ennen 18 ikävuottaan. Etelä-Aasiassa vastaava määrä on 18 prosenttia ja Lähi-idässä kymmenen prosenttia nuorista naisista.

Erityisen haavoittuvia ovat alle 14-vuotiaat tytöt. Reilusta seitsemästä miljoonasta alaikäisestä synnyttäjästä kaksi miljoonaa on alle 14-vuotiaita.

Raskaus ja synnytys ovat 15–18-vuotiaiden suurin kuolinsyy kehitysmaissa. Terveysongelmien lisäksi varhainen raskaus heikentää nuoren tytön mahdollisuuksia muun muassa koulutukseen ja toimeentuloon.

Teini-ikäisten raskauksia lisäävät muun muassa köyhyys, sukupuolten välinen epätasa-arvo, seksuaalinen väkivalta ja pakottaminen, lapsiavioliitot, koulutuksesta ja työelämästä syrjään jääminen sekä tyttöjen kohtaamat negatiiviset asenteet ja stereotypiat.

- Teiniraskaus ei yleensä ole harkitun valinnan tulos, vaan seurausta valinnan mahdollisuuksien puutteesta ja olosuhteista, joita tytöllä ei ole valtaa muuttaa, sanoo YK:n väestörahaston pääjohtaja Babatunde Osotimeh.