Eläimen hätä saa uusavuttoman tarttumaan kännykkään

Hätään joutunut eläin herkistää yhä useampia, ja apuun soitetaan usein kännykällä pelastuslaitos. Esimerkiksi Helsingissä eläinten pelastustehtäviä varten on perustettu oma yksikkö.

Kotimaa
Palomiehet harjoittelevat ratsutallilla.
Palomiehet harjoittelevat hevosten pelastamista Tahkon ratsastuskeskuksen tallissa Kuopiossa. Pertti Huotari / Yle

Pelastusviranomaisten ja luontoharrastajien tuntuma on, että uusavuttomat kansalaiset pelastavat hädässä olevia eläimiä yhä useammin soittamalla kännykällä 112:een.

Suoran linjan keskustelussa mielipiteet jakautuivat kahtia.

- Hätäkeskuksen häiritseminen eläinten takia voisi yhtä hyvin olla rangaistava teko. Ihmisen arvo on aina eläimen edellä, toteaa nimimerkki Järjen ääni.

- Millä perusteella ihmisen henki on kalliimpi kuin eläimen? Luonnon kannalta yksittäiset ihmishenget eivät ole sen arvokkaampia kuin yksittäisen "eläimen", vastaa Ihminenkin on eläin.

- Eläimellä on samalla tavalla oikeus tulla pelastetuksi hädästä kuin ihmisellä, Eläinten oikeuksia säestää.

Eläintenpelastustehtävien määrä kasvussa

Pelastuslaitosten eläintehtävät lisääntyvät. Esimerkiksi Oulu-Koillismaalla viime- ja tänä vuonna on pelastettu eläimiä jo toistasataa kertaa. Helsingissä on perustettu eläintehtäviin erikoistunut pelastusyksikkö.

Pelastaja ei arvota tehtäviään kohteen pelastettavan kohteen mukaan.

- Kyllähän esimerkiksi kissan puusta pelastaminen otetaan vakavasti. Tehtävä on saatu, niin totta kai se hoidetaan samalla tavalla kuin muutkin tehtävät, kertoo pelastusjohtaja Petteri Helisten Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla toimii lintuharrastajien ryhmä, jonka viesti on: älkää soittako hätänumeroon, sillä sieltä soitetaan kuitenkin hoitoringin vapaaehtoisille.

- Esimerkiksi hädässä olevien lintujen ilmoitukset ovat lisääntyneet. Kyllä siihen vaikuttavat nämä television animal rescue -ohjelmat, sanoo eläinfysiologian professori Esa Hohtola PPLY:n hoitoringistä.

- Lain mukaan kunnilla on velvollisuus huolehtia löytöeläimistä, mutta se koskee ilmeisesti vain näitä löytölemmikkieläimiä. Löydettyjä luonnoneläimiä tämä laki ei koske, eli kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää loukkaantuneiden joutsenten, kyyhkyjen ja varpusten hoitoa.