Jukka Vihriälän vaaliraha- ja lahjustuomio tänään hovista

Syyttäjä on vaatinut Vihriälälle yli kahden vuoden ehdotonta vankilatuomiota. Käräjäoikeuden tuomio oli vuosi ja kuusi kuukautta ehdollista. Vihriälä itse vaatii syytteen hylkäämistä.

Helsingin hovioikeus antaa aamulla kello 9 tuomionsa suurta kohua herättäneessä ns. Nuorisosäätiön vaalirahajutussa.

Viime tammikuussa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) hallituksen entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän (kesk.) yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Törkeästä lahjuksen antamisesta käräjäoikeus tuomitsi Nuorisosäätiön entisen asiamiehen Jorma Heikkisen. Heikkinen sai samalla tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Heikkinen tuomittiin yhden vuoden ehdollisen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus: Vaalitukea ylihintaisen taulukaupan muodossa

Käräjäoikeus katsoi, että Nuorisosäätiön asiamiehenä toiminut Heikkinen on vuosina 2001–2007 antanut RAY:n hallituksen puheenjohtajana toimineelle Vihriälälle yhteensä noin 35 000 euron lahjat, jotka ovat olleet omiaan vaikuttamaan Vihriälän toimintaan RAY:ssä. Nuorisosäätiö oli samaan aikaan saanut useiden miljoonien eurojen avustukset RAY:ltä.

Heikkisen jälkeen Nuorisosäätiön asiamiehenä toiminut Seppo Pyykkönen sai samassa yhteydessä sakot (60 päiväsakkoa, yhteensä 6 840 euroa) Vihriälän lahjomisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Lahjustuomion suurimpana syynä olivat Vihriälän tekemät taulukaupat Nuorisosäätiön ja sen tytäryhtiöiden kanssa. Pienenä lisänä laittomiksi katsottujen etuuksien joukossa olivat myös Nuorisosäätiön Vihriälälle tarjoamat muutamat Tallinnan-matkat.

Vihriälän tuomiota kovensi se, että hän oli saanut samanlaista - mutta pienimuotoisempaa - laitonta vaalitukea myös usealta muulta RAY:n tukemalta säätiöltä ja yhdistykseltä. Käräjäoikeuden laskelmien mukaan Vihriälän saamien lahjusten arvo kaiken kaikkiaan on ollut liki 42 000 euroa.

Syyttäjä vaatinut Vihriälälle ehdotonta vankilatuomiota

Käräjäoikeuden lahjustuomiosta valitettiin hovioikeuteen. Vihriälän lisäksi muutosta tuomioon halusi säätiön entinen asiamies Seppo Pyykkönen sekä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Merkille pantavaa on, että Vihriälän törkeästä lahjomisesta ehdolliseen vankeuteen tuomittu säätiön asiamies Jorma Heikkinen luopui valitusoikeudestaan eikä halunnut jatkaa juttua enää hovioikeudessa.

Vihriälä ja Pyykkönen ovat vaatineet syytteen hylkäämistä. Kalske puolestaan on vaatinut Vihriälän tuomion koventamista lähemmäksi syyttäjän alkuperäistä vaatimusta. Syytekirjelmässä syyttäjän rangaistusvaatimus Vihriälälle oli kaksi vuotta ja kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta - eli todellinen vankilareissu.

Antti Kaikkonen nieli tuomionsa luottamusrikoksesta

Vielä käräjäoikeudessa saman juttuvyyhdin keskeisenä osana puitiin myös Nuorisosäätiön hallituksen entisten jäsenten ja etenkin sen entisen puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk.) osuutta säätiön taulukauppoihin.

Säätiö oli vuosikaudet tehnyt vaalitaulukauppaa, joka syyttäjän mielestä oli vastoin säätiön sääntöjä - eritoten säätiön tarkoituspykälää.

Käräjäoikeus tuomitsi luottamusaseman väärinkäytöstä entisten asiamiesten lisäksi Antti Kaikkosen ja toisen hallituksen jäsenen, Aki Haaron.

Kaikkonen sai viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja Haaro sakot (50 päiväsakkoa, yhteensä 3 200 euroa).

Antti Kaikkonen ilmoitti ensin olevansa tyytymätön saamaansa tuomioon, mutta luopui sittemmin valitusoikeudestaan. Kaikkosen saama käräjäoikeustuomio sai siis lainvoiman ja jäi pysyväksi.

Aki Haaro puolestaan valitti tuomiostaan hovioikeuteen.