Orimattila ottaa käyttöön pinta-alamääräykset hevostiloille

Vastaisuudessa esimerkiksi yhden hehtaarin tilalla voi olla yksi hevonen ja kahden hehtaarin tilalla neljä. Orimattilassa on koettu ongelmalliseksi, kun hevosia on pidetty tätä pienemmillä tonteilla.

Kotimaa
Hevonen
Anri Koski / Yle

Orimattila ottaa marraskuun lopulla käyttöön uuden rakennusjärjestyksen hevostilojen ohjeistamiseksi.

Nykyisellään hevosen pidosta ei ole määräyksiä, sanoo johtava rakennustarkastaja Jorma Hämäläinen. Orimattilassa vaaditaan vastaisuudessa hevostilan pinta-alaksi vähintään yksi hehtaari, jolloin tilalla voi olla myös yksi hevonen. Eläintä kohti pinta-ala kasvaa. Esimerkiksi kahden hehtaarin tilalla hevosia voi olla neljä.

Hevosta kohti pinta-alavaatimus kasvaa 0,33 hehtaarilla, Hämäläinen kertoo.

Orimattilassa on ilmennyt ongelmia hevostilojen laidunvesien kulkeuduttua läheiseen naapurin kaivoon, sanoo johtava rakennustarkastaja Jorma Hämäläinen. Hevosten pito voi aiheuttaa myös naapureille haittoja, koska eläinten seurauksena kärpästen ja paarmojen määrät kasvavat.

Orimattilan ympäristönsuojelusihteeri Kirsi Liukkonen-Hämäläinen on käynyt hiljakkoin tarkastuksissa paikallisella ponitilalla. Hänen mielestään noin neljän tuhannen neliön kiinteistö ei sovellu ponien pitoon.