1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ugandan pakolaisleirillä käynyt nuori: He ovat tosi samanlaisia kuin me

Suomen Pakolaisapu lähetti kotkalaiset Anni Martikaisen ja Meri Pöysän maailmalle tutustumaan pakolaisten elämään. Anni Martikainen palasi tiistaina Ugandasta, Meri Pöysä suuntaa Sierra Leoneen marraskuussa.

Anni Martikainen tapasi Ugandassa lapsia pakolaisasutuskeskuksessa. Kuva: Suomen Pakolaisapu

Kotkalainen lukiolaistyttö Anni Martikainen on palannut Ugandan pakolaisasutusalueelta tiistaina. Matkalta jäi paljon sulateltavaa.

– Pakolaisasutusalueella oli paljon nuoria. Ensin ajattelin, että he elävät tosi erilaista elämää. Sitten se olikin tosi samanlaista. Se yllätti, Martikainen kertoo.

Ugandassa on yli 150 000 pakolaista. Maahan heijastuvat vahvasti naapurimaiden kuten Kongon konfliktit. Martikaisen matkaseurue vietti pakolaisasutusalueella viisi päivää.

– Nuoret kertoivat lähteneensä Kongon tasavallasta. Jotkut olivat juuri päässeet yliopistoon ennen kuin sisällissota alkoi. Pakolaisasutusalueilla heillä ei ole käytännössä mitään tekemistä, Martikainen sanoo.

Ugandassa suomalaisryhmä otettiin innolla vastaan.

– Moni tuli halaamaan. Kun kävimme katsomassa jalkapallopeliä, meille haettiin penkki tuomareiden viereen. Nuoret veivät meitä myös koteihinsa.

Ryhmän tehtävänä oli haastatella alueen nuoria ja kuvata video. Martikainen kysyi nuorilta, että mitä he toivovat tulevaisuudelta.

– He toivoivat, että perhe pääsisi turvaan ja että kaikki saisivat koulutuksen. Kukaan ei halunnut palata Kongoon vaan lähteä maailmalle: Kanadaan, Yhdysvaltoihin, Australiaan.

Järkyttäväkin kokemus

Köyhät olot saivat silmät avautumaan.

– Onhan sitä aina tiennyt, että maailmalla on paljon köyhyyttä. Kun tutustuu niihin ihmisiin, se on aika järkyttäväkin kokemus.

Moni tuli halaamaan. Kun kävimme katsomassa jalkapallopeliä, meille haettiin penkki tuomareiden viereen. Nuoret veivät meitä myös koteihinsa.

Anni Martikainen

Karhulan lukiota käyvät Anni Martikainen ja Meri Pöysä päättivät osallistua Suomen Pakolaisavun kilpailuun, koska halusivat avartaa maailmankuvaansa ja saada uusia kokemuksia. Kilpailun seurauksena Martikainen lähti Ugandaan ja Pöysä valmistautuu parhaillaan matkaamaan Sierra Leoneen.

Pöysä on valmistautunut matkaan lukemalla Sierra Leonen oloista.

– Pitkä ja raaka sisällissota loppui yli kymmenen vuotta sitten, mutta he eivät ole vieläkään oikein toipuneet siitä. Meille ei ole hirveästi kerrottu Sierra Leonesta, koska Pakolaisapu ei ole aikaisemmin lähettänyt sinne nuoria, Pöysä toteaa.

Suomen Pakolaisapu vie suomalaisnuoria nyt toista kertaa katsomaan arkea pakolaisleirillä. Syksyllä 2012 seitsemän lukioikäistä nuorta kävi tutustumassa ikäistensä pakolaisten elämään Ugandassa ja Thaimaassa. Tänä syksynä matkaan pääsee kaikkiaan kymmenen nuorta.