Venäjä kiistää syytteet G20-kokouksen osanottajien vakoilusta

EU:n presidentti Herman Van Rompuyn Pietarissa saama kokouslahja osoittautui vakoiluvälineeksi, kirjoittaa kaksi italialaislehteä.

Ulkomaat

Venäjä on kiistänyt italialaisten lehtien tiedot, joiden mukaan Venäjän tiedustelupalvelu olisi vakoillut jopa satoja ulkomaisia osanottajia teollisuusmaiden ja EU:n G20-ryhmän huippukokouksessa Pietarissa.

Syyskuun alun kokouksessa jaettiin lahjoiksi muistitikkuja ja puhelinten latauslaitteita, joiden avulla pyrittiin urkkimaan sähköposteja, puheluita ja tekstiviestejä, Corriere della Sera ja La Stampa -lehdet kirjoittavat.

Venäjän hallituksen edustaja kiistää uutisen perusteettomana ja sanoo, ettei tiedä, mistä väitteet ovat peräisin.

Ne ovat epäilemättä yritys siirtää Euroopan maiden ja Yhdysvaltojen väliset todelliset urkintaongelmat olemattomiin kysymyksiin, Dmitri Peskov sanoo venäläiselle uutistoimistolle RIA-Novostille.

"Myrkyllisiä lahjoja Putinilta"

Lehtien mukaan vakoilulaitteen sisältäneitä lahjoja sai muun muassa EU:n presidentti Herman Van Rompuy, joka antoi ne tavanmukaisesti EU:n viranomaisten tarkastettavaksi.

Kun laitteissa vaikutti olevan jotakin outoa, ne toimitettiin Saksan turvallisuuspalvelun jatkotutkimuksiin, joissa todellinen sisältö varmistui, lehdet kirjoittavat.

Epäselvää on, ketkä kaikki "Putinin myrkyllisiä lahjoja" saivat ja ovatko he käyttäneet niitä, La Stampa kirjoittaa.

Brittiläinen The Guardian -lehti kirjoitti kesällä, että myös brittivakoilijoita on kiinnostanut G20:n huippukokouksen osanottajien tietoliikenne. Vuoden 2009 kokouksen aikana osanottajia houkuteltiin ilmaisiin internetkahviloihin, jotka oli valjastettu urkintaan, The Guardian kertoi.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset