Uusi laki rajoittaa parveketupakointia – savunhaju naapurissa voi riittää näytöksi terveyshaitasta

Terveydensuojelulaki voi kieltää parveketupakoinnin kokonaan, jos se aiheuttaa jollekin naapurille terveyshaittaa. Tulevaisuudessa myös tupakansavun haistaminen voi riittää näytöksi terveyshaitasta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yksityisasuntojen parveketupakointiin on tulossa rajoituksia. Lainlisäyksiä on tulossa jo huhtikuussa 2014 uudistuvaan terveydensuojelulakiin ja myös tupakkalaki on nostettu sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) työpöydälle.

Lausuntokierroksella olleeseen terveydensuojelulakiin on tulossa pykälä muun muassa tupakansavuhaitasta. Lakimuutoksen yhteydessä viranomaisten asumisterveysohje muutetaan asetukseksi.

Asuinhuoneistossa ei saisi olla tunnistettavaa tupakansavuhajua.

Vesa Pekkola

- Tähän asetukseen on tarkoitus laittaa ympäristön tupakansavusta pykälä jossa sanotaan, että asuinhuoneistossa ei saisi olla tunnistettavaa tupakansavuhajua ja nikotiinipitoisuudelle annetaan enimmäisarvo, kertoo ylitarkastaja Vesa Pekkola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Joutuvatko terveystarkastajat koehaistajiksi?

Parveketupakointi voidaan siis kieltää kokonaan, jos se aiheuttaa jollekin naapurille terveyshaittaa. Tupakansavu on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi, mutta sen terveyshaitan näyttäminen toteen on osoittautunut erittäin vaikeaksi. Esimerkiksi aiemmin oikeusasteissa koetelluissa kieltotapauksissa aistinvarainen näyttö ei ole aina riittänyt.

Tuleva terveydensuojelulain muutos mahdollistaisi näytön hankkimisen pelkästään aistinvaraisesti eli käytännössä ilmaa haistelemalla.

Kunnissa pelkona on, että terveystarkastajien työpäivät menevät jatkossa ihmisten yksityisparvekkeilla ilmaa nuuhkiessa, kun asukkaat haluavat viranomaiselta vahvistuksen hajuhaitasta.

- Tupakointi on usein hyvin ajallisesti vaihtelevaa, joten miten me pystytään aistinvaraisesti toteamaan savunhaju. Se voi olla hyvin hankalaa tarkastajan havaita se juuri silloin. Semmoinen pelko on siitä, että joudutaan moneen kertaan käymään näitä samoja tapauksia läpi eli käymään useamman kerran tarkastuksella, toteaa Kuopion kaupungin ympäristöterveyspäällikkö Hannu Kirjavainen.

Myös uusi tupakkalaki voi ulottua parvekkeille

Tupakointia tullaan suitsimaan myös tupakkalailla, joka on jo nostettu ministeriössä työpöydälle. Nykyinen tupakkalaki kieltää tupakoinnin yhteisissä tiloissa, mutta se ei ota kantaa parveketupakointiin.

Tavoitteena olisi Pekkolan mukaan saada sinne haittaa koskeva lauseke, jolloin parveketupakointiin puuttuminen ei jumittuisi terveyshaitan todistamiseen. Täyskieltoa parveketupakointiin ei kuitenkaan ole suunnitteilla.

- Tupakkalain osalta vireillä on muutos, jossa parveketupakoinnista säädetään tarkemmin. Eli jos parveketupakoinnista säädetään tupakkalain puolella, niin silloin ei tarvitse osoittaa terveyshaittaa toteen vaan valvotaan enemmän sitä tupakkalainmukaisuutta, kertoo ylitarkastaja Vesa Pekkola.

Taiteilua savuttomien ja tupakoivien oikeuksien välissä

Selkeitä ohjeistuksia odotellessa taloyhtiöissä on taiteiltu savuttomien ja tupakoivien henkilöiden oikeuksien välissä. Esimerkiksi Kuopion kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma lähettää noin sata huomautusta vuodessa asukkailleen, joista on saatu ilmoituksia asumisohjeiden vastaisesta tupakoinnista. Niiralan Kulmalla on yhteensä lähes 6 000 asuntoa.

- Erittäin työlästä on, ihan rehellisesti sanottuna on tämä asia, koska kummallakin on oikeuksia. Se on niin subjektiivinen käsitys, että se mikä haittaa toista, niin ei välttämättä ole vielä jollekin toiselle haitta ensinkään, toteaa Niiralan Kulman asukaspalvelupäällikkö Päivi Vanninen.

Niiralan Kulma on päätynyt tarjoamaan vaihtoehtoja miellyttävään asumiseen molemmille. Tupakoitsijoilla on mahdollisuus hakea asumaan taloon, jossa tupakointi on sallittu. Puhtaan ilman puolesta liputtaville asukkaille on puolestaan tarjolla samasta pihapiiristä asuntoja talosta, jossa tupakointi on kokonaan kielletty.

- Nyt on kuitenkin nähtävissä, että aika moni tupakoiva haluaa asua savuttomassa talossa. Eli se ei suinkaan tarkoita, että kun on muuttanut savuttomaan taloon, että olisi tupakoimaton, kertoo asukaspalvelupäällikkö Päivi Vanninen.