Karjalaisuus elää Rasimäellä

Suomen suurimmassa siirtokarjalaisten raivaamassa asutuskylässä, Rasimäellä, puhutaan edelleen karjalan kieltä. Valtimolla puolestaan on karjalankielinen musiikkileikkikoulu. Karjalaisia juuria arvostetaan ja kulttuuria viedään eteenpäin.

Valtimo
Akkain praasniekan viettäjät Rasimäellä vuonna 2013.
Anu Rummukainen / Yle

Valtimon Rasimäki on Suomen suurin siirtokarjalaisten raivaama asutuskylä. Valtimolla asuu vajaa 2 500 ihmistä ja Rasimäellä noin 40 vakituista asukasta. Erikoinen, mutta niin tavallinen piirre alueella on karjalankielen puhuminen. Monet puhuvat tai ainakin ymmärtävät kieltä.

Rasimäellä vietettiin 29.10. Akkain praasniekkaa, joka tarkoittaa naisten vapaapäivää. Kylän naiset kokoontuvat yhteen kahvittelemaan, ruokailemaan ja puuhastelemaan. Tänä vuonna naiset tekivät muun muassa lasimosaiikkitöitä.

- Kyläyhdistys vie karjalaista kulttuuria eteenpäin erilaisilla tapahtumilla, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri Päivi Härkin.

Karjalankielinen musiikkileikkikoulu Linduzet.
Anu Rummukainen / Yle

Voimavarana etäkyläläiset

Rasimäki tiedetään myös maailman suurimmasta karjalanpiirakastaan, jonka kyläläiset paistoivat kesällä 2013. Kylä on myös valittu vuoden 2013 Pohjois-Karjalan kyläksi. Lisäksi Rasimäki sai ensimmäisen kunniamaininnan valtakunnallisessa vuoden kylä kisassa.

Yhtenä syynä voittoon ja kunniamainintaan ovat etäkyläläiset. Kylätoimikunta tiedottaa kylän asioista myös muualla asuvia entisiä rasimäkeläisiä. Tapahtumiin ja kylän toimintaan on saatu sitoutettua iso joukko ihmisiä.

Valtimolle perustettiin maaliskuussa Suomen toinen karjalankielinen musiikkileikkikoulu Linduzet. Lauluryhmässä on kahdeksan lasta ja heidän ohjaajansa on Raija Kokkola.