Ammattijärjestäjien määrä on kasvussa

Suomessa on koulutettuja ammattijärjestäjiä noin 80. Suurin osa heistä on liittynyt alan omaan yhdistykseen, Suomen Ammattijärjestäjät ry:hyn. Ammattijärjestäjien määrän arvellaan kasvavan lähivuosina.

Kotimaa
Ammattijärjestäjä Tiina Roos työssään.
Ammattijärjestäjä Tiina Roos työssään.Yle/Jussi Laine

Suomen Ammattijärjestäjät -yhdistyksessä jäseniä on tällä hetkellä noin 70 eli lähes kaikki Suomen koulutetut ammattijärjestäjät kuuluvat yhdistykseen. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Elina Alasentie arvelee määrän kasvavan nopeastikin yli sataan , sillä ala sekä työpaikkana että myös asiakkaan näkökulmasta kiinnostaa. Ammattijärjestäjä työnä on saanut alkunsa Yhdysvalloista ja sieltä se on pikku hiljaa laajentunut muualle maailmaan.

Kynnys vielä korkea

Vaikka osa kansalaisista on jo ehtinyt käyttää ammattijärjestäjän apua omassa tavaran ja säilytystilan hallinnassaan, on ihmisillä vielä melko korkea kynnys ottaa yhteyttä. Ja kun yhteyttä sitten otetaan, asiaa on ehditty miettiä yleensä pitkään. Elina Alasentie kertoo, että ammattijärjestäjiä sitoo salassapitovelvollisuus, eikä hän tule kyttäämään asiakkaan kotiin.

Kaikki tehdään Alasentien mukaan asiakkaan kanssa yhdessä. Ammattijärjestäjä ei ole siivooja ja hän ei myöskään ilman asiakkaan lupaa heitä mitään tavaroita pois. Tarkoituksena on, että ammattijärjestäjä käy asiakkaan kanssa asiat läpi niin, että järjestys pysyy myös käyntien jälkeen, jatkaa Alasentie.

Personal traineriin verrattavaa toimintaa

Ammattijärjestäjän käyttäminen ei vielä ole yleistynyt, mutta yhdistyksen varapuheenjohtaja Elina Alasentie arvelee, että joitakin vuosia vielä menee ennenkuin ammattijärjestäjien käyttö on arkipäiväistynyt.

- Vertaisin tätä kotisiivoukseen tai personal trainerin käyttämiseen. Sanotaan, että menee sellainen viidestä kymmeneen vuotta niin sitten on monella julkkiksellakin käynyt ammattijärjestäjä ja palvelu yleistyy, sanoo Alasentie.

Tällä hetkellä asiakkaina ovat pääasiassa tavalliset kotitaloudet. Lapsiperheet on iso ryhmä mutta myös vanhemmat ihmiset, joilla on edessä muutto pienempään asuntoon perhekoon pienentyessä. Alasentien mukaan erityisesti 30-50 -vuotiaat naiset ovat halunneet ammattijärjestäjän avukseen.