Tekeekö verotietojen julkaiseminen Suomesta avoimemman?

Suomessa on pitkät perinteet verotietojen julkaisemisesta. Joka vuosi käydään myös keskustelua siitä, onko yksittäisten ihmisten tulotietojen ruotimisessa mitään järkeä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Suomi on harvinaislaatuinen maa avoimuudessaan. Norjassa ja Ruotsissa verotietojen katselua varten täytyy rekisteröityä erilliseen palveluun, ja esimerkiksi Saksassa verotiedot ovat salaisia.

Verotietojen julkisuutta puolustetaan usein vetoamalla avoimen ja läpinäkyvän yhteiskunnan periaatteeseen. Verotietoja julkaisemalla saadaan tärkeää tietoa muun muassa tuloeroista ja niiden muutoksesta.

Toisaalta verotietojen julkisuuden katsotaan lisäävän turhaa tirkistelyä yksityisasioihin ja lisäävän kateutta toisten menestyksestä. Vastustajien mielestä julkiset verotulot eivät myöskään kerro koko totuutta tuloista, sillä ne eivät kerro koskaan suoraan saatuja tuloja eivätkä varsinkaan pääomatuloja.

Myös yritysten verotietojen julkisuudesta on käyty keskustelua, ja viime vuonna ne julkistettiin Suomessa ensi kertaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen aloitteesta. Myös esimerkiksi Tanskassa on perustettu rekisteri, johon listataan kaikkien maassa toimivien yritysten maksamat verot.

Muokattu 31.10.2013 15.04: Yritysten verotustiedot ovat Suomessa julkisia vuoden 2011 tiedoista lähtien.

Tekeekö verotietojen julkisuus Suomesta ylipäätään avoimemman maan? Entä lisääkö yritysten verotuksen julkisuus yhteiskunnan avoimuutta? Entä aiheuttaako menestys Suomessa kateutta?