"Puhtaasta ruoasta tulee Suomen seuraava menestystarina", sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder

Toisin kävi kuin luultiin. Maatalous ei olekaan ala, joka kuihtuu ja kuolee pois.

Kotimaa
Sture Fjäder
Sture FjäderTommi Tuomi

- Akavassa uskotaan elintarviketeollisuuteen, puhtaaseen ruokaan ja maatalouden ympärillä olevaan bisnekseen. Kaikki luulivat, että se on ala joka kuolee ja kuihtuu pois. Mutta yksi asia, josta maailmalla tulee olemaan pula, on puhdas ruoka ja puhdas vesi, ja sen brändin ympärille voisi rakentaa uutta menestystarinaa Suomen elintarviketeollisuuteen, sanoo Sture Fjäder.

Nyt Akava ja muut sidosryhmät tekevät yhdessä töitä sen eteen, että suomalainen maatalous ja maaseutuelinkeino lähtevät uuteen nousuun. Fjäderin mukaan Etelä-Savolla on kaikki mahdollisuudet olla kehityksessä mukana, onhan maakunnassa paljon alkutuotantoa.

"Yritykset ovat kadonneet, osaaminen ei"

Toinen ala, jolle Fjäder povaa menestystä, on cleantech eli puhdas teknologia. Tällä hetkellä Suomessa on jo parituhatta puhtaan teknologian yritystä, jotka toimivat esimerkiksi jätehuollon, vesiteknologian ja uusiutuvan energian alalla.

- Suomeen tarvitaan paljon avoimen sektorin työpaikkoja. Ay-liike teki maltillisen sopimuksen ja valtiovalta tulee panostamaan veropolitiikan kautta siihen, että Suomeen syntyy uutta työtä. Luulen, että se syntyy teknologia- ja it-sektorin ympärille. Yritykset ovat kadonneet, mutta osaaminen ei ole kadonnut, sanoo Fjäder.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa Suomen elinkeinoelämällä on useita vetureita.

- Olisi hyvä, että tulee monialaista menestystarinaa, ettei oltaisi vain parin sektorin varassa kuten aikaisemmin. Kaikki on pyörinyt metsäteollisuuden ja it-sektorin ympärillä, ja kun molemmat ovat sakanneet samanaikaisesti, niin on tullut ongelmia.