1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Italian senaatti päättää Berlusconin kohtalosta avoimella äänestyksellä

Berlusconi halusi salaista äänestystä. Päätös syntyi niukimmalla mahdollisella äänimäärällä.

Italian parlamentin ylähuone eli senaatti päättää ensi kuussa avoimella äänestyksellä, erotetaanko entinen pääministeri Silvio Berlusconi senaattorinvirastaan. Senaatin komitea päätyi keskiviikkona torjumaan Berlusconin pyynnön salaisesta äänestyksestä.

Päätös syntyi äänin 7–6. Berlusconin Vapauden kansa -puolue ajoi salaista äänestystä sillä perusteella, että yksittäisiä senaattoreita koskevia ratkaisua ei ole ollut tapana tehdä julkisesti. Avoimuuden kannattajat puolestaan pelkäsivät, että salainen äänestys mahdollistaisi tulosta vääristävän kähminnän.

Äänestyspäivää ei ole vielä päätetty. Senaatin istuntojen asialistat ovat täynnä marraskuun 22. päivään saakka, joten äänestäminen ennen sitä vaatisi järjestelyjä.

Elokuussa veropetoksesta tuomitun Berlusconin arvellaan menettävän paikkansa senaatissa viime vuonna säädetyn lain mukaisesti. Se kieltää rikostuomion saaneilta kansanedustajan tehtävät. Koska laki kieltää tuomituilta myös julkiset virat kahdeksi vuodeksi, erottaminen on lähes varmaa senaatin päätöksestä riippumatta.

Äänestys on lykkääntynyt Vapauden kansan ja sen hallituskumppanin demokraattisen puolueen kiistelyn vuoksi. Berlusconi pitää itseään vasemmistolaisen oikeuslaitoksen uhrina ja uhkaa puolueensa vetäytyvän hallituksesta.