Näin hoidetaan ammuttua maakotkaa

Villi petolintu vaatii kunnioitusta, että hoito onnistuu ja hoitajat pysyvät ehjinä. Lasta siipeen piti rakentaa itse alumiinista, sillä valmiita tarpeita ole.

luonto
Maakotka hoidettavana.
Juha Hartikainen

Sotkamossa ampumalla haavoitettua maakotkaa hoidetaan Liperissä ja Joensuussa. Eläintä säilyttää ja hoitaa liperiläinen Juha Hartikainen, joka käyttää lintua lääkärissä Joensuussa. Siipeen ammuttua maakotkaa on hoitanut Joen Eläinlääkäriaseman Jussi Hyvönen. Hän kertoo, että villien eläinten hoito on aivan oma juttunsa, varsinkin niiden käytöksen huomiointi.

- Petolinnulta kun saa jalat kiinni, niin se ei yleensä tule silmille. Tervettä varovaisuutta kuitenkin tarvitaan. On suuri helpotus, kun apuna on Juha, joka on kokenut lintujen hoitaja, Hyvönen luonnehtii.

Linnusta on otettu röntgenkuvat, joissa todettiin sen siiven luun olevan poikki. Hyvönen pohti siiven hoitokeinoja yhdessä erikoisiin lintuihin perehtyneen eläinlääkäri Einar Erikssonin kanssa. He päättivät, että siipeä ei leikata, vaan se lastoitetaan.

Vamma on sellaisessa kohdassa, että vahvoihin siiven kärkisulkiin saatiin kiinni alumiinilista.

eläinlääkäri Jussi Hyvönen

- Kun valmiita hoitovälineitä petolintujen siiville ei ole, pitää tehdä itse. Vamma on sellaisessa kohdassa, että vahvoihin siiven kärkisulkiin saatiin kiinni alumiinilista, Hyvönen kertoo.

Alumiinilista on noin viidestä kohtaa sidottu kiinni siipisulkien suuntaisesti oikeaan asentoon.

- Seuraamme siiven paranemista röntgenkuvilla, Hyvönen kertoo jatkosta.

Lintua myös lääkitään antamalla sille tabletteina antibiootteja ja kipulääkettä. Kotkan toipumiseen kuluu kuukausia. Sen jälkeen se päästetään luontoon, viedään eläintarhaan tai lopetetaan.