1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäläismatkailijoilta seitsemän miljoonan verotulot

Venäläisten käynneistä eri teitä kertyvät veropurot on arvioitu ja ynnätty Etelä-Karjalassa. Ne on määrä tuplata muutamassa vuodessa.

Kuva: Yle

Kaupan ja matkailupalveluiden venäläisasiakkaat tuovat Etelä-Karjalaan verotuloja vuodessa seitsemän miljoonaa euroa.

Kuntien yhteenlasketuista verotuloista lähes viisi miljoonaa euroa koostuu  kaupan ja palvelualojen työntekijöiden palkkojen kunnallisveroista. Miljoona euroa kertyy yritysten  yhteisöveroista ja 1,3 miljoonaa euroa yrityksiltä ja venäläisiltä vapaa-ajan asukkailta perityistä kiinteistöveroista.

Venäläisasiakkaiden kerryttämistä verotuloista noin kuusi miljoonaa euroa tulee venäläismatkailijoilta ja loput tukkukaupan vientikaupasta.

Tutkimuksen mukaan venäläiset asiakkaat tuottivat vuonna 2012 Etelä-Karjalan kaupan sekä majoitus- ja ravitsemuspalvelujen toimialoille 497 miljoonan euron liikevaihdon. Tästä summasta 287 miljoonaa tuli venäläisiltä matkailijoilta ja loput tukkukaupan ja agentuuritoiminnan vientituloista Venäjältä.

Luvut ovat ilmenevät Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tekemästä tutkimuksesta, joka perustuu yritysten antamiin tietoihin venäläisten asiakkaiden osuudesta yritysten liikevaihdon muodostumisessa.

Tutkimuksen tilasivat Lappeenranta-Imatra -kaupunkiseudun kunnat ja Etelä-Karjalan kauppakamari. Tutkimusta rahoitti myös Global Blue Finland Oy.

Sekä Lappeenrannan että Imatran kaupungin tavoitteena on kaksinkertaistaa vuoteen 2020 mennessä venäläismatkailun verotulovaikutus. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää kaupan alalle ja hotellipalveluihin lisäinvestointeja sekä nykyistä sujuvampia ratkaisuja rajaliikenteeseen.

Venäläisiä satojen maakunnan yritysten johdossa

Selvityksessä pyrittiin myös muodostamaan varovainen arvio Etelä-Karjalassa toimivien venäläistaustaisten yritysten merkityksestä.

Joka kuudennessa perustetussa uudessa osakeyhtiössä perustajaosakkaana on Venäjän kansalainen. Yrityksiä, joiden vastuutehtävissä eli hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana on Venäjän kansalainen, toimii Etelä-Karjalassa yhteensä 650.

Venäläistaustaisten yritysten päätoimialat ovat kuljetus, tukku- ja vähittäiskauppa ja rakentaminen. Näistä useat ovat kuitenkin niin kutsuttuja pöytälaatikkoyrityksiä.

Aidosti toiminnassa olevien venäläisomisteisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli yli 100 miljoonaa euroa vuonna 2011.