1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Venäjän "Piilaaksossa" miljardiluokan talousepäselvyyksiä

Venäjän neljänneksi rikkain mies joutunee syytetyn penkille. Huipputeknologian kehittämiseen tarkoitettu Skolkovo-säätiö on pääministeri Dmitri Medvedevin lempilapsi.

talous
Skolkovo-säätiön puheenjohtaja Viktor Vekselberg (vas.) ja Venäjän pääministerinä nykyään toimiva Dmitri Medvedev (oik.) teknologiakeskus Digital Octoberissa, Moskovassa huhtikuussa 2011.
Skolkovo-säätiön puheenjohtaja Viktor Vekselberg (vas.) ja Venäjän pääministerinä nykyään toimiva Dmitri Medvedev (oik.) teknologiakeskus Digital Octoberissa, Moskovassa huhtikuussa 2011.EPA/Dmitry Astakhov / RIA Novosti / Kremlin Pool

Venäjän syyttäjänviraston talousrikostutkijat ovat löytäneet suuria taloudellisia epäselvyyksiä "Venäjän Piilaaksoksi" kuvastusta innovaatiokeskuksesta. Asiasta kertoo uutistoimisto RIA-Novosti.

Syyttäjänviraston lähettämän tiedotteen mukaan Skolkovo-säätiön rahankäyttö on ollut holtitonta ja tuhlailevaa. Säätiön kerrotaan käyttäneen asiattomalla tavalla 125 miljardia ruplaa (n. 2,85 miljardia euroa) valtion rahaa.

Syytökset kohdistuvat erityisesti Skolkovo-säätiön puheenjohtajaan, Venäjän neljänneksi rikkaimmaksi mieheksi sanottuun Viktor Vekselbergiin.

Säätiö on mm. myöntänyt 17 noin sadan miljoonan euron avustuserää ilman kunnollista asiantuntija-arviota. Lisäksi kolmen avustuserän kohdalla avustuksia myöntävän komitean jäsenet hyötyivät henkilökohtaisesti avustusrahoista. Yksi hyötyjistä oli syyttäjänviraston mukaan puheenjohtaja Vekselberg, syyttäjänvirasto sanoo.

Skolkovo-säätiön tarkoituksena on kehittää Venäjän huipputeknologian teollisuutta. Säätiö on saanut merkittäviä sijoituksia mm. Microsoftilta, Boeingilta ja Ciscolta.

Säätiö on ollut Venäjän pääministerinä nykyään toimivan Dmitri Medvedevin lempilapsi. Medvedev oli Venäjän presidentti vuonna 2009 vihkiessään säätiön toimintaan.

Viime vuoden aikana säätiön toiminta on kärsinyt erilaisia takaiskuja. Poliittiset analyytikot uumoilevat, että joillakin tahoilla voi olla halua loata suurella kohulla perustettua huipputeknologiasäätiötä. Analyytikot ovat huomanneet, että säätiön vaikeuksien alkaminen sattui samaan ajankohtaan kuin Vladimir Putinin paluu maan presidentiksi, RIA-Novosti kertoo.

Lue seuraavaksi