1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtavat aurinkopeilit valaisevat norjalaiskylän talveksi

Auringon säteet eivät ole talvisin löytäneet tietään norjalaiseen Rjukanin pikkukylään, jota vuorenhuippu varjostaa. Tänään keskiviikkona kylän asukkaat kokoontuivat torille todistamaan ihmettä. 100 vuotta vanha idea oli toteutumassa

Ulkomaat
Vuorenrinteelle pystytetyt valtavat peilit heijastavat auringonvaloa Rjukanin kylän keskustaan Norjassa.

Norjalaisen pikkukylä Rjukanin torilla kävi vilske keskiviiikkoiltapäivänä. 100 vuotta vanha idea oli toteutumassa. Kylän keskustaa vuosittain kiusaava kuuden kuukauden täysin valoton kausi oli loppumassa.

Kylää varjostavan vuoren huipulle asetettujen valtavien aurinkopeilien avulla auringonvalo heijastettiin odottajien kasvoille.

– Sieltä aurinko, jota monet ovat odottaneet, tulee! Tämä on suuri hetki koko kylälle! Se näyttää terveelliseltä! hehkutti yleisradioyhtiö NRK:n (siirryt toiseen palveluun) toimittaja suorassa lähetyksesä torilla.

– Tämä on taianomainen hetki meille kaikille!

Torille kerääntynyt kansa puhkesi taputuksiin. Aurinkolasit otettiin esille. Osa oli tuonut mukanaan aurinkotuoleja ja kohotti drinkkilaseja auringolle. Rockbändi alkoi soittaa, ja Norjan liput liehuivat.

Sata vuotta vanha idea

Työmies Oscar Kittelsen ehdotti aurinkopeilien asentamista vuoren jyrkänteelle jo 100 vuotta sitten. 10 vuotta sitten taiteilija Martin Andersen kuuli vanhasta unelmasta ja innostui. Hän alkoi suunnitella ja tutkia, miten ajatus voitaisiin toteuttaa.

Kolmen aurinkopeilin eli heliostaatin pinta-ala on yhteensä 51 neliömetriä. Teräsvartiset peilit on ankkuroitu jyrkänteeseen betoniperustoilla. Ne kääntyvät tietokoneen avulla vaaka- ja pystysuunnassa ja seuraavat auringon kiertoa. Koko projekti on maksanut noin viisi miljoonaa kruunua eli 620 000 euroa.

Peilit valaisevat noin 500 neliön alueen alhaalta laaksosta Rjukanin kylän keskustasta. Aurinkopeilien käyttöönottoa oli todistamassa kansainvälinen lehdistö New York Timesista National Geographiciin.

Lähteet: NRK, AP

Lue seuraavaksi