Obamacaren verkkosivuilla runsaasti teknisiä ongelmia

Presidentti Barack Obaman terveydenhuollon uudistuksen, ns. Obamacaren käynnistys on ollut hankalaa. Sairausvakuutuksia myyvällä verkkosivustolla on pahoja teknisiä ongelmia. Obama lupaa itse varmistaa, että verkkosivusto korjataan.

Ulkomaat
Kuvakaappaus ObamaCare-sivustolta.
Kuvakaappaus ObamaCare-sivustolta.ObamaCare / Yle Uutisgrafikka

Presidentti Barack Obama ja terveysministeri Kathleen Sebelius ovat keskiviikkona pahoitelleet terveydenhuollon uudistuksen alkuvaikeuksia. Lokakuun alussa käynnistetty verkkosivusto, jolla sairausvakuutuksia myydään, on kärsinyt teknisistä ongelmista. Sivusto antaa jatkuvia vikailmoituksia.

– Sanon suoraan näille amerikkalaisille. Ansaitsette parempaa. Pyydän anteeksi. Olen vastuussa näiden ongelmien korjaamisesta, terveysministeri Kathleen Sebelius sanoi kongressin totuuskomission kuulustelussa.

Presidentti Barack Obama puolestaan pitämässään puheessa itse luvannut varmistaa, että verkkosivusto korjataan mahdollisimman nopeasti.

– Sitä ei käy kiistäminen, että verkkosivusto on liian hidas, liian moni ihminen on jäänyt jumiin. Minä en ole iloinen siitä, presidentti sanoi.

Sairausvakuutuksia myyvä verkkosivusto on uudistuksen kulmakivi. Sen pitäisi tarjota miljoonille vakuuttamattomille amerikkalaisille sairausvakuutus edulliseen hintaan. Arvostelijoiden mukaan sivustolla on tapahtunut vain hyvin vähän kehitystä sen käynnistämisen jälkeen, ja sairausvakuutuksen ostaminen on erittäin vaikeaa.

Verkkosivustoa on valmisteltu kolme vuotta, mutta sen suunnittelijoiden mukaan viime vaiheessa pidetty kahden viikon koeaika oli liian lyhyt. Terveysministeri myönsi, että koeaika oli selvästi ollut liian lyhyt. Sivuston pitäisi olla täydessä toimintakunnossa marraskuun loppuun mennessä.

Pakollisen sairausvakuutuksen ostamiselle on nyt annettu lisäaikaa. Viimeinen päivämäärä oli alun perin 15. helmikuuta 2014, mutta nyt sitä on pitkitetty 1,5 kuukautta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters