1. yle.fi
  2. Uutiset

Osinkoverouudistus pian eduskuntaan

Hallitus pyrkii muutoksella muun muassa suitsimaan palkkatulojen muuttamista pääomatuloiksi.

verotus

Hallituksen moneen kertaan muutettu osinkoverouudistus on menossa eduskunnan käsittelyyn lähiviikkoina. Asiaa koskevaa lakiesitystä valmistellaan parhaillaan ja laki on tarkoitus saada pääkohdiltaan voimaan ensi vuoden alusta.

Uudistuksen taustalla on muun muassa halu suitsia palkkatulojen muuttamista pääomatuloiksi.

Osinkoja ei enää verottomasti

Nykyään listaamattomista yrityksistä saa nostaa osinkoja verottomasti 60 000 euroon asti tai yhdeksän prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta. Sen ylittävistä osingoista 70 prosenttia verotetaan ansiotuloina.

Uudistuksen myötä osingoista 25 prosenttia olisi jatkossa verotettavaa pääomatuloa ja loput verovapaata. Jos osingot ylittävät 150 000 euron rajan, ne olisivat 85-prosenttisesti verotettavaa pääomatuloa. Jos osinkojen määrä taas on enemmän kuin kahdeksan prosenttia yrityksen nettovarallisuudesta, osinko olisi 75-prosenttisesti veronalaista ansiotuloa.

Pörssiyhtiöistä saaduista osingoista puolestaan 85 prosenttia luettaisiin veronalaiseksi pääomatuloksi nykyisen 70 prosentin sijaan.

Yrittäjyys yleistymässä

Hallitus puuttuu ajankohtaiseen aiheeseen, sillä verottajan mukaan yrittäjyys on yleistymässä. Verohallinnon johtajavan veroasiantuntijan Sami Varosen mukaan käytäntöä yritetään yhä useammin myös aloilla, joilla se ei ole perusteltua.

- Jos esimerkiksi kuljetusalalla työntekijä jatkaa työn tekemistä yrittäjänä entiselle työnantajalleen, se ei yleensä täytä yrittäjyyden tunnusmerkkejä, hän sanoo.

Näissä tapauksissa verottaja puuttuu asiaan ja verottaa näitä tuloja ansiotuloina.

Verottaja puuttuu myös siihen, jos yritys maksaa osinkoja työpanoksen mukaan. Myös silloin katsotaan, että kysymys ei ole varsinaisesti osinko- vaan palkkatuloista.

Lue seuraavaksi