Juutalaisten uskonriita repii israelilaiskaupunkia hajalle

Beith Shemeshin kaupunki 30 kilometrin päässä Jerusalemista on puoliksi maallisten, puoliksi ääriuskonnollisten juutalaisten asuttama. Erilaiset elämäntyylit aiheuttavat syviä ristiriitoja, jotka kärjistyivät pormestarinvaaleissa.

Ulkomaat

Beit Shemeshin kaupungissa Keski-Israelissa roihuaa ääriortodoksisten ja maallisten juutalaisten riita, joka uhkaa jopa jakaa kaupungin kahdeksi. Riita on noussut pintaan pormestarinvaaleissa, joita maalliset ja maltilliset asukkaat pitävät vilpillisinä, mutta ristiriidat ulottuvat paljon vaaleja syvemmälle niin Beit Shemeshissä kuin koko valtiossa.

Kymmenen prosenttia Israelin juutalaisista on ultraortodokseja, joiden kaikkea elämää ohjaavat tiukat uskonnolliset periaatteet. Beit Shemeshin sadasta tuhannesta asukkaasta heitä on noin puolet, ja suuren syntyvyyden takia heidän osuutensa on kasvussa, joten Beith Shemeshistä on tulossa Israelin suurin ääriortodoksikaupunki.

Uskonnoltaan maltillisten kaupunkilaisten mukaan ultraortodoksit yrittävät omia kaupungin itselleen eivätkä salli muita elämäntapoja. Äärimmillään he ovat vaatineet, että naisten ja miesten on käveltävä eri puolilla katua, ja kulkeneet siveyspartioina valvomassa, että naisilla on korkeat kaulukset ja pitkät helmat ja hihat.

Koko maata kuohuttaneessa tapauksessa kaksi vuotta sitten ääriortodoksi sylki kahdeksanvuotiasta tyttöä kasvoihin ja nimitti häntä huoraksi, koska tytöllä oli hänen mukaansa siveettömät vaatteet.

Ääriortodoksien johtajien mukaan tiedotusvälineet ovat liioitelleet yksittäistapauksia mustamaalatakseen koko yhteisön.

Mielenosoittajat vaativat uusia vaaleja

Beit Shemeshin jännitteet ovat kiristyneet viiden viime vuoden aikana, kun aiemmin erillään eläneet yhteisöt ovat alkaneet asuttaa samoja kaupunginosia. Maallisten asukkaiden mukaan ultraortodoksit ovat estäneet urheilukentän, kulttuurikeskuksen ja kirjaston rakentamisen ja ohjanneet kaupungin varoja projekteihin, jotka hyödyttävät vain heitä.

Tiistaina järjestetyssä parin tuhannen ihmisen mielenosoituksessa vaadittiin pormestarinvaalien uusimista, ja torstaiksi on kutsuttu koolle uusi mielenosoitus. Osa kampanjoijista vaatii jopa, että Beit Shemesh jaetaan kahdeksi erilliseksi kaupungiksi.

Maltillisen ehdokkaan Eli Cohenin mielestä kampanjoinnin olisi pitänyt keskittyä istuvan pormestarin Moshe Abutbulin väärinkäytöksiin. Sen sijaan kampanjoitiin pelkästään uskonnolla, Cohen moittii.

Abutbul sai voiton vain 900 äänen enemmistöllä. Kymmenet silminnäkijät ovat kertoneet vilpistä, muun muassa vaalippujen tuhoamisesta ja kyseenalaisista henkilöllisyystodistuksista. Poliisin mukaan kahdeksaa ihmistä vastaan on nostettu vilppisyyte. Heiltä löytyi 200 väärennettyä henkilöllisyystodistusta.

Abutbulin mukaan vilppi rajoittui pariin äänestyspaikkaan ja voitto tuli rehdisti.

Lähteet: AP