1. yle.fi
  2. Uutiset

Radiomuisto: Piru saksi reportterin nauhat

Menneiden vuosikymmenten radiotoimittajan työpainajaisessa kelanauhakakku hajosi ja itse piru saapui saksimaan tuntien työn käyttökelvottomaksi.

media
Vanha kelanauhuri
Anna Sirén / Yle

Pitkän radiouran tehnyt radiotoimittaja Jussi Iivonen aloitti Yleisradiolla äänitarkkailijana 60-luvun lopussa. Tuon ajan laitteisto vaati sekä toimittajalta että haastateltavalta täsmämittaista ajattelua.

- Mekaanisen selostusnauhurin jousi kiristettiin kampea vääntämällä, ja siihen mahtui viiden minuutin kelanauha. Ajatus katkesi tasan viiden minuutin välein, kun nauha kelattiin ja vaihdettiin uusi tilalle.

Kun sveitsiläinen Nagra-nauhuri sittemmin rantautui Suomeenkin, oli juttujen tekeminen Iivosen mukaan yhtä juhlaa - siitäkin huolimatta, että nauhuri oli raskas ja kömpelö kuljetettava.

- Sanotaan, että päälle päin näkee, kuka on nuorempana kanniskellut Nagraa: toinen olkapää on kymmenen senttiä alempana kuin toinen.

Kakku hajalla, päivä pilalla

Kelanauhureiden kanssa pelaaminen ei ollut kiireisen puuhaa.

- Nauha täytyi ensin pujotella laitteen soliin taiten. Sitten nauhoitettiin, ja lopuksi kelattiin nauha takaisin ja kopioitiin se studionauhoille. Aikaa tuhrautui melkoisesti, kun juttuja vielä leikattiin jaliimattiin kasaan mekaanisesti. Taitavat leikkaajat ja liimaajat olivat arvossaan.

Sanotaan, että päälle päin näkee, kuka on nuorempana kanniskellut Nagraa.

Jussi Iivonen

Menneiden vuosikymmenten radiotoimittajien kauhutarinoissa ns. kelanauhakakku hajoaa juuri ennen lähetystä. Jos avokelan metallinen keskiö putosi, nauha rullautui maahan kuin serpentiini ja tuntien työ oli mennyttä.

- Kelalle mahtui lähes tunti tavaraa. Jos kakku hajosi hetkeä ennen lähetystä, ei ollut muuta mahdollisuutta kuin itkeä ja todeta, että soitetaan sitten äänilevyjä.

Kaikkien ammattien edustajat näkevät joskus työpainajaisia. Radioreportterin painajaiseen saattoi aikoinaan päätyä juuri valmis, kelalle kääritty ohjelma.

- Kerran näin unta, jossa kannoin kelanauhakakkua talon neljänteen kerrokseen lähetysyksikköön. Ylimmällä tasanteella kakku sitten putosi ja lähti kierimään alas portaita. Jostakin tuli itse piru pitkien saksien kanssa ja katkoi koko nauhan noin 20 sentin pätkiin. Siinä kyllä tiesi, että tästä nyt ei oikein enää lähetysyksikköön vietäväksi ole, Jussi Iivonen nauraa.

Lue seuraavaksi