Hollannin journalistiliitto järkyttyi Sanoman väen vähennyksistä

Sanoma aikoo luopua jopa 32 brändistä Hollannissa, muun muassa Playboysta ja muutamasta muusta miehille suunnatusta lehdestä.

talous

Hollannin journalistiliitossa synkkiä uutisia Sanoman medioiden väen vähennyksistä osattiin odottaa. 500 työntekijän vähennysaikeet olivat kuitenkin järkytys, sanoo journalistiliitto NVJ:n edustaja Yvonne Dankfort liiton verkkosivuilla.

NVJ:n mukaan leikkaukset vaikuttavat Hollannissa myös 2 000 freelancerin toimeentuloon.

Sanoman leikkauslistalla Hollannissa 32 aikakauslehteä, muun muassa tunnettu miestenlehti Playboy. Myös miehille suunnatut Nieuwe Revu ja Panorama ovat lopetettavien listalla.

Sanoma pohtii, voiko yhtiö myydä tarkkailulistalle laitetut lehdet tai yhdistää ne muihin lehtiin. Asia selviää seuraavien 6 - 12 kuukauden aikana.

Sanoma aikoo jatkaa Hollanissa ainakin 17 lehden julkaisua, muun muassa Aku Ankkaa.

"Median musta vuosi"

Kuluva vuosi on ollut Hollannin medialle musta, sanoo maan journalistiliiton pääsihteeri Thomas Bruning.

Hän listaa Yle Uutisille muun muassa sanomalehtitalo De Telegraafin irtisanomisilmoitukset ja useiden aluelehtien leikkaukset aiemmin tänä vuonna.

Murros on toki alkanut toki jo aiemmin, kun printtimedian mainostulot ja levikit ovat laskeneet mutta viisastenkiveä ei ole vielä löytynyt nettipuolelta.

Pääsihteeri toivoo Hollannin hallituksen tulevan hätiin. Hallituksen kanssa keskustellaan parhaillaan tavoista, joilla kaupallista mediaa voitaisiin siirtymävaiheessa auttaa, Bruning sanoo.

Ensimmäinen asia olisi hänen mukaansa digimediatuotteita koskevan arvonlisäveron laskeminen. Lisäksi pitäisi harkita kalliisti toteutettavien journalismin muotojen tukemista. Kyseessä on myös suuren yleisön etu, Bruning sanoo.

Hän toteaa kuitenkin, että rahaa ei tahdo löytyä, koska hallitus on muutenkin kovissa säästöpaineissa.