1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lihaton lokakuu muutti arjesta vain vähän

Tempaukseen mukaan lähtenyt sekasyöjä piti lihatonta kuukautta mielenkiintoisena kokeiluna. Marraskuussa odottaa kuitenkin paluu lihapatojen äärelle, koska niin arki on helpompaa.

terveys
Salaatti ja ottimet.
Ville Airaksinen / Yle

Lahtelaiselle Tuuli Toloselle jäi lihattomasta lokakuusta arjen vähäinen muuttuminen, ja muutaman kerran vatsassa kaihertanut nälkä. Esimerkiksi lounasruokaloiden kasvisannokset olivat toisinaan niin kevyitä, että ne eivät täytä vatsaa.

- Lihaton vaihtoehto on löytynyt joka päivälle. Ruoka ei kuitenkaan ole aina ollut oman maun mukaista tai sellaista, että nälkä olisi pysynyt poissa koko päivän, hän sanoo.

Tolonen syö arkisin lounaan töissä, mutta muuten hän on kokannut kasvisateriansa pääasiassa itse. Lihatotonta lokakuuta on helpottanut se, että Tolonen on kelpuuttanut lautaselleen kasvisten lisäksi kalaa.

Hän lähti mukaan kampanjaan, koska ruokavalio on muutenkin kasvispainotteinen. Lihaa hän syö, koska se on helppo proteiininlähde. Ekologisuus ja eettisyys kuitenkin painavat vaakakupissa kasvisruoan suuntaan.

Ehkä nyt tajuan paremmin tilanteet, joissa syön lihaa ja paljonko sitä oikeasti syön.

Tuuli Tolonen

- Kaikesta lihasta en edes pidä. Esimerkiksi kanasta en tykkää. Muutama kaveri lähti kampanjaan, joten ajattelin, että voihan sitä kokeilla. Ehkä nyt tajuan paremmin tilanteet, joissa syön lihaa ja paljonko sitä oikeasti syön.

Lihattoman lokakuun ajan Tuuli Tolonen popsi muun muassa papuja, kikhernepihvejä ja -pyöryköitä. Kun lokakuu vaihtuu marraskuuksi, hän aikoo jatkaa kasvispainotteista ruokavaliotaan, sitä silloin tällöin lihalla ja kalalla höystäen.

- Töissä palaan sekasyöjäksi. Vapaalla kotona syön entistä enemmän kasvispainotteista ruokaa. Voi kyllä olla, että viikonloppuna syön jotakin hyvää lihaa, mutta en ole vielä erityisesti suunnitellut sitä, hän naurahtaa.

_Muokattu 15.11.: otsikkoa ja artikkelin alkua muutettu haastattelun sisältöä paremmin vastaavaksi. _

Lue seuraavaksi