1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyhäinpäivä koristelee marraskuisen hautausmaan

Suomalaiset vaeltavat pyhäinpäivänä sankoin joukoin hautausmaille. Kävijöiden kassit ovat täynnä havuja ja kanervia, mutta myös kauniit kranssit koristavat jo monta hautaa.

Kotimaan uutiset
Eila Aalto kranssit käsissään.
Heidi Kononen / Yle

Riihimäellä on jo muutama vuosi tehty havukransseja myytäväksi. Pyhäinpäivänä niitä voi ostaa myös hautausmaan portilta. Aamun pimeinä tunteina hautausmaan työntekijät tekevät 60 kranssia.

Kransseja tehdään aamun pimeinä tunteina

Riihimäen seurakunnan lähetyssihteerin Eila Aallon mukaan pyhäinpäivä on yhä ihmisille tärkeä.

- Useimmilla on kuitenkin mukanaan kaikki tykötarpeet, kun tulevat haudoille hiljentymään. Pusseissa on kransseja, havuja tai kanervia sekä tietysti kynttilät. Mutta aika monet jo tietää, että myös meiltä saa kransseja.

Hautojen koristelutyyli muuttumassa

– Kanervat, havut ja kynttilät, siinä perinteinen ja kaunis tapaa muistaa edesmenneitä. Monilla on hautakivillä nykyään myös enkeleitä ja jotain henkilökohtaiseen persoonaan liittyvää, kertoo lähetyssihteeri Eila Aalto koristelussa tapahtuneesta muutoksesta.

- Työntekijät opastavat laittamaan kauniisti ja perinteisesti, tietysti luonnonmateriaaleista. Kranssien pohjat on myös tehty kierrätetystä materiaalista.

Pätkistä uusiokynttilöitä

Riihimäellä tehdään kierrätysajatuksella esimerkiksi kynttilöitä Lähetyssihteeri Eila Aalto puhuu hyväsydämisistä kynttilöistä.

– Hautausmaiden lisäksi kirkostakin kertyy kynttilänjämiä ainakin muovikassillinen. Hautausmaan työntekijät keräävät tyhjiä lasikoita, jotka pestään ja niihin valetaan uudet kynttilät. Keräämme tällä kaikella euroja lähetystyöhön, Aalto kertoo.

Lue seuraavaksi