1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Pitäkää tunkkinne, en osta lahjoja

Laman taltuttamiseksi olisi kulutettava niin hillittömästi, että pää ei kestä. Toimittaja Tanja Perkkiö on kyllästynyt pelastamaan kansantaloutta.

Hermoja kiristää. Kuva: YLE Lahti

On taas se aika vuodesta, kun pitäisi kuluttaa, kuluttaa, kuluttaa.

Lelukuvastot jaetaan nerokkaasti nimellä postin mukana ja kaupoissa valitetaan, että "yleinen lamanlietsonta ja epävarmuus on tarttunut niihinkin ihmisiin, joilla olisi varaa kuluttaa normaalisti".

Ja tätä itkua piisaa. Vastaukseksi ei riitä sanoa, että on täysin kyllästynyt ympäröimään itsensä joutavalla tavaralla, jonka määrä ahdistaa, eikä pysty syömään yhtään enempää tai paremmin kuin jo syö ja jos kerran, pari kuussa käy kuluttamassa kulttuuritapahtumissa, ei kertakaikkiaan kykene, halua tai ehdi enempään, koska kotonakin on mukava olla, kun sellainen on.

Kaipaisin täksi jouluksi sellaista tuotetta, jolla voisin shopata itselleni hyvän omantunnon, vaikkei juuri nyt huvittaisi ostaa yhtään laitetta, lahjatavaraa, kinkkua eikä hajuvettä, vaikka onkin joulu ja kansantalous.

Olen saavuttanut kulutuskylläisyyden. Joskus minulla oli sellainen ajatusharha, että jonkin tavaran tai laitteen hankkiminen tekisi onnelliseksi. Harva on tehnyt, mutta monen hankinta on jälkeenpäin ahdistanut.

Ja sitten on vielä tämä huono hyväosaisen omatunto, koska kun työ on, niin tulisi kaksinverroin kantaa vastuunsa ja kuluttaa pitäisi kaikki ansaitsemansa, niin että ei veisi leipää niiltä, joilla ei ole työtä ja mahdollisuutta kuluttaa yhtä paljon.

Jo verbi kuluttaa kertoo mistä on kyse. Kun kuluttaa, jokin kuluu. Kulunut on vähän huonompi kuin kulumaton. Kulahtanut on puolestaan jo menettänyt tenhonsa.

Kuluttajamarkkinoille kaipaisinkin täksi jouluksi sellaista tuotetta, jolla voisin shopata itselleni hyvän omantunnon, vaikkei juuri nyt huvittaisi ostaa yhtään laitetta, lahjatavaraa, kinkkua eikä hajuvettä, vaikka onkin joulu ja kansantalous. Kuka toisi sellaisen tuotteen myyntiin?