1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ylipainoinen Kukkatervehdys voi olla liikaa kaupunginsairaalan pihalle

Lahden kaupunginsairaalan pihalta tutun veistoksen korjaus on hyvässä vauhdissa. Kukkatervehdys kokonaisuudessaan palaa viimeistään vuonna 2016, mutta ei välttämättä tismalleen vanhalle paikalleen.

kulttuuri
Kukkatervehdys.
Vihtori Koskinen / Yle

Kuorma-autosta aiemmin osuman saanut Kukkatervehdys löysi väliaikaisen kodin Lahden keskustasta sairaalanmäeltä. Loputkin kukat palaavat mäelle, kunhan kaupunginsairaalan remontti saadaan valmiiksi.

Neljäkymmentä vuotta vanhalle korroosion ja autojen kolhimalle veistoskokonaisuus Kukkatervehdykselle oli lottovoitto se, että Lahden rakentajien yhdistys täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Yhdistys päätti juhlan kunniaksi kunnostaa viidestä jyhkeästä kukasta koostuvan veistoksen.

- Autoilla oli kolhittu useamman kukan rakenteet rikki. Pahimman vaurion oli aiheuttanut korroosio kukkien teräsrakenteille. Ne olivat ruostuneet niin pahoin, että turvallisuussyistäkin ne piti purkaa paikaltaan, Lahden rakentajien yhdistyksen 60-vuotisjuhlatoimikunnan puheenjohtaja Erkki Raita toteaa.

Hän kertoo veistoksen entisöinnin olleen yhdistyksen juhlavuoden tärkeimpiä projekteja. Kaikki viisi kukkaa korjataan ja ne palaavat alueelle vuoteen 2016 mennessä. Veistosten paikka on vielä auki.

Mistä uusi paikka veistokselle?

Lahden kaupungin kaavoitusarkkitehti Päivi Airakselle tuli yllätyksenä veistosten paino.

Alustavissa pohdinnoissa Kukkatervehdystä oli sommiteltu entiselle paikalleen kaupunginsairaalan pääovien edustalle. Veistoskokonaisuuden paino on 50 000 tonnia, mikä voi olla este entiselle paikalle palauttamiseen.

- Kaupunginsairaalan remontin jälkeen pääovien edusta on kannen päällä, joten 50 000 kilon rasite voi olla liikaa. Onneksi meillä on mietittynä piha-alueelta muitakin paikkoja, kaavoitusarkkitehti Airas sanoo.

Lue seuraavaksi